Предпочитаме сградите да говорят за нас

19271
Важното е да си вършим добре и качествено работата, каза за citybuild.bg д-р инж. Илия Алашки, управител на АЕС (Alashki Engineering Constructions).

 

Д-р инж. Илия Алашки е управител на AEC (Alashki Engineering Constructions) и е трето поколение строител, след баща си инж. Милко Алашки и прадядо си Стоян Гавазов, получил майсторско свидетелство за строител от Русенската търговско-индустриална камара през далечната 1936г. „Предаването на една професия от поколение на поколение е основа за традиции, качество и иновации. Това е силата на компанията ни, в която в момента работят две поколения строителни инженери", казват от АЕС. Компанията има множество обекти, в които е извършвала проектиране, реконструкции и сеизмично осигуряване на сгради и съоръжения, специално фундиране, специализирани нелинейни изследвания на сгради и съоръжения, експертни оценки и консултации в областта на строителството, управление на проекти и други. Много от сградите, по които AEC е работила, имат заслужени награди.

 

Д-р Алашки, кажете малко повече за конструктивната част в сградите, които в момента се изпълняват от AEC. Компанията беше избрана за проектант по част "Конструкции" на Collider Activity Center на WALLTOPIA, един много интересен проект, чието изграждане в София Тех Парк стартира през декември миналата година. В момента на какъв етап са дейностите?

 

На обекта в момента са изпълнени фундирането и първа плоча на кота нула, и започва да се изпълнява първо надземно ниво. Интересното в проекта е наклонената фасада, която засега е на етап завършен конструктивен проект за носещата стоманобетонната част и в момента тече конкурс за фасадното покритие - обявен е търг за избор на проектант и изпълнител.

 

Collider Activity Center ще има зелен покрив, на който ще има басейн, а в самата сграда ще са разположени голям катерачен център и R&D /Researchand Development/ зали за разработка и тестване на новите технологични иновации на WALLTOPIA. Друг интересен елемент ще е асансьорът за автомобили, с който ще могат да се качват от подземния паркинг до офиса на ръководството.

 

 

 

 

 

Още един важен обект, по който работите, е новата сграда на Българска банка за развитие, която е паметник на културата и е по проект на арх. Жеко Тилев. Какво е специфичното при изпълнението й от Ваша гледна точка?

 

Относно новата сграда на Българска банка за развитие в София, чисто конструктивно, интересното е запазването на съществуващата фасада, която е укрепена. Старата сграда е премахната и в момента текат изкопни работи. Особеност е, че обектът попада в централна градска част и укрепването на изкопа, с дълбочина около 12 метра, трябва да е много надеждно и да гарантира сигурността на околните сгради. Обектът е с три подземни нива и шест надземни, укрепването е с шлицови стени, с дебелина 50см по периферията, и вътрешна укрепителна конструкция от стоманени тръби. Изпълнителите са опитни и обектът се изпълнява с високо качество на СМР.

 

 

 

 

Две години след успешното приключване на проекта Red Apple (архитекти „Аедес Студио"), с изпълнител строително-инвестиционната компания Sofbuild, АЕС е готов и с конструктивния проект на новата сграда на компанията, този път по проект на арх. Светослав Станиславов (STARH Architects). На какъв етап са нещата?


Новата сграда на Sofbuild е отново жилищна, с подземни паркинги и магазини на партера.Тя е в процес на завършено проектиране и в процедура за избор на главен изпълнител. Апартаментите са с много иновативна архитектура с изцяло стъклена предна фасада, предоставяща неповторима гледка и атмосфера на обитателите си. Сградата е предвидено да се изпълнява с най-качествените материали, а самата конструкция е проектирана по най-съвременните европейски стандарти Еврокод. В сеизмично отношение, сградата е уникална, тъй като липсват деформационни фуги между отделните й секции, с което се осигурява тяхна съвместна работа и съпротива при сеизмични въздействия. Дори при най-силното възможно земетресение, такова, каквото има вероятност да се случи един път на 1000 години, сградата е толкова устойчива, че няма да има поява на пукнатини по стени, подове и тавани.  Всъщност това е най-съвременната тенденция  в сеизмичното проектиране на големи сгради и новата сграда на Sofbuild е първата жилищна и третата в „семейството" подобни сгради в София след ПАРАДАЙС ЦЕНТЪР и МЕГА МОЛ.

 

 

 

 

АЕС е завършил техническия конструктивен проект на частната инвестиция Sofia Park Villas с водещ проектант арх. Илиан Илиев /PLANNING/...

 

Арх. Илиев е един от водещите архитекти в България, като негово дело са големи обекти като Тhe Mall, City Center, Largo Mall Благоевград. Sofia Park Villas е спечелен с конкурс от PLANNING и представлява комплекс от 35 луксозни еднофамилни къщи, разположени в подножието на Витоша над Околовръстен път. 

 

 

 

 


Наградите, които имат сградите, по които сте работили, са показателни за вашата работа. В реализацията сте на една наградена сграда през 2011 година - хотел-галерия „Графити" във Варна, и на три наградени сгради през 2013 година - Парадайс Център, Red Apple и Мол България. Къща на равноденствието (Equinox House) на арх. Борислав Игнатов също спечели голямата награда на САБ в Националния преглед на архитектурата. Това са само част от качествените сгради, в които АЕС изпълнява проекти, а имате и множество международни отличия...


Като цяло имаме над 250 реализирани проекта за последните 20 години и много текущи интересни задачи. Смятаме се за професионалисти в това, което правим. За нас всички тези обекти са рутина и ежедневие и не смятаме за необходимо особено да ги популяризираме. Важното е да си вършим добре и качествено работата, и да даваме най-доброто от себе си. Нашата специалност е специфична, и това, което за нас е предизвикателство в професионално отношение, едва ли представлява интерес за хората извън бранша. Стремим се проектите да говорят сами за нас - сградите, които реализираме и оставяме след себе си за бъдещите поколения, са реален показател за качеството на нашата работа. Те са нашата история и нашето портфолио.

 

Интервю на Ема Димитрова