СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
МОСВ представи възможности за финансиране пред общините със зоопаркове
 Facebook

МОСВ представи възможности за финансиране пред общините със зоопаркове09.06.2021 / 10:11 - CityBuild.bg

Предвидените средства са от програмите ОПОС, ПУДООС, ОПРР и други финансови инструменти.

 

В МОСВ се проведе среща между зам.-министрите на околната среда и водите Емилия Тончева и Ренета Колева, ръководителя на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) Валерия Калчева и специалист от МРРБ с 18 представители на общини (зам.-кметове и експерти), на територията на които има зоологически градини у нас. На нея зам.-кметовете и експертите от общините бяха запознати с предвидените за зоопарковете средства от ОПОС, ПУДООС, ОПРР и други финансови инструменти.

 

Зам.-министър Емилия Тончева представи изискванията по Директивата за зоологическите градини. Тя подчерта необходимостта от планирането на колекциите. Съгласно Директивата, зоопарковете имат значима консервационна роля и трябва да допринасят за опазване на биологичното разнообразие и генофонда на планетата.

 

Поставен беше и акцент върху условията, при които животните се отглеждат, като беше изтъкната необходимостта планирането на колекциите да е съобразено с материалната база, с която зоопарковете разполагат. Другата важна насока, която даде ръководството на МОСВ, е образователната роля, която трябва да имат зоопарковете в България. 

 

Припомняме, че преди дни министърът на околната среда и водите Асен Личев и политическото ръководство на министерството се срещнаха с директорите на зоопаркове у нас. Тогава той пое ангажимент пред тях, че МОСВ ще окаже пълно съдействие за решаването на проблемите им и изрази надежда, че когато гражданите влязат със своите деца в зоологическите градини, да усетят връзката човек-природа.

 

 
още от Новини

още от Страната