СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Представиха пред общините предложения за законови промени
 Facebook

Представиха пред общините предложения за законови промени16.07.2021 / 14:27 - CityBuild.bg

Регионалният министър участва в 9-та Национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране.

 

 

„Аз съм една от вас и дълбоко вярвам, че проблемите, които се раждат на терен, подсказват и съответните решения. В момента е разкъсана връзката между отговорността за строителството и администрирането на финансите за него. Това се получава, защото отговорността е на кметовете, а финансирането се управлява централизирано." Това заяви министър Комитова пред над 100 участници от цялата страна във форума, който се явява единствената ежегодна платформа за дискусии по специфичните проблеми в работата на главните архитекти.

 

Според нея в момента се работи в тежка нормативна среда, която не е създадена от хората от самата гилдия, а те познават проблемите на практиката. „Тази нормативна среда е писана на „жълтите павета". Затова ние от МРРБ сме поели инициативата да променим нормативната база и да направим връзката с практиката по-видима и ефективна. Всички сегашни проблеми могат да бъдат решени само с ваша помощ и в този процес трябва да участваме всички", посочи арх. Комитова. 

 

 

Голям интерес и дискусия предизвикаха предложенията за промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от министъра и представители на  нейния екип - началникът на ДНСК арх. Влади Калинов и съветникът й арх. Иван Шишков.

 

Форумът бе запознат с два от проектите, които МРРБ представя в Плана за възстановяване и устойчивост. По единия от тях - „Дигитализация на строителния сектор", говори Кристина Цалова - директор на Дирекция „Технически правила и норми" в министерството. Другият проект - „Нови политики и реформи в енергийната ефективност", бе представен от арх. Георги Коларов - съветник на министър Комитова. Той отбеляза пред аудиторията, че целта е Планът за възстановяване и устойчивост да постави началото на трансформирането на строителния бранш в устойчив, като част от европейския преход към зелена икономика. „Очакваме инвестициите в сградите да дадат желаните импулси в строителния сектор и цялата икономика да доведе до създаването на нови работни места, до подкрепа на мрежите на доставки на локално ниво", подчерта арх. Коларов.

 

 

От проведените дискусии стана ясно, че общините и браншовите организации на специалистите в сектора обединяват усилията си за усъвършенстване на инвестиционния процес. Дискусиите в Деветата Национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиранев от общините в Правец продължават и днес.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор