Предстои едно от най-мащабните събития у нас за енергийна ефективност в сградите

106

На 2 и 3 юни в изложбен център „Флора“ в Бургас ще се проведе конференцията "Устойчиво финансиране на проекти за енергийна ефективност и ВЕИ"


Създаването на Национален фонд за декарбонизация е ключова реформа в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), от която се очаква да спомогне за решаването на редица проблеми, свързани с фрагментацията на наличните инструменти за финансиране и трудностите за привличане на пазарни инвестиции. В рамките на НПВУ, неговото структуриране е с ясна цел за „подпомагане на инвестициите в нисковъглеродно развитие чрез устойчиво и целенасочено финансиране на широка група бенефициенти – крайни потребители на енергия – с оглед максимално постигане на целите за декарбонизация на българската икономика.“ Фондът следва да се използва за предлагане на безвъзмездна финансова и техническа помощ, съчетана с финансови инструменти, включващи кредитни линии и гаранции и/или комбинация от тях.

Именно структурирането на този фонд, подпомагано от проект за техническа помощ на ГД Енергетика, изпълняван от Европейската инвестиционна банка, ще бъде във фокуса на поредната кръгла маса за финансиране на инвестиции в енергийна ефективност в България.
Наред с представителите на екипа, работещ по структурирането на Фонда, за участие в сесиите са поканени представители на търговските банки, публичните финансови институции, енергийни експерти, както и местните власти, от които в голяма степен зависи реализацията на проекти в разглежданите области. Ще бъде използван целият потенциал на партньорите по проект BeSMART – АУЕР, Еконолер, НДЕФ, БСК, КСБ, АЕЕ, УАСГ, ЕнЕфект, ЕкоЕнергия, общините Столична и Габрово.

Освен кръглата маса, съпътстващата програма предвижда редица атрактивни мероприятия, посветени на предизвикателствата пред проектирането и строителството на почти нулевоенергийни сгради (ПНЕС) в България. Конференцията също така ще предложи поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителството на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България, както и върху съвременните тенденции професионалното образование и обучение в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

В програмата са включени: Специализирано изложение на строителни материали и компоненти, подходящи за почти нулево-енергийни сгради с участието на едни от най-активните фирми в страната; Учебен семинар за проектанти и строителни специалисти, както и семинар за домоуправители и собственици на жилища; Провеждане на демонстрации и фирмени представяния на най-новите строителни материали, изделия и технологии;     Занятия за деца; Посещение на сертифицирани пасивни сгради в близост до Бургас.

Ще има още много изненади – научете повече тук.
Може да се регистрирате за участие присъствено или онлайн тук.

Събитието се организира от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.

ОЩЕ НОВИНИ

Организират среща за бъдещето на "КвАРТал" в София

Организират среща за бъдещето на "КвАРТал" в София

Живущите в уличките между четирите булеварда "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски" са поканени в Дома на киното на 10 декември от 11:00 часа

На 2 декември ще представят одобрения идеен проект за АРТ ЗОНА ХАСКОВО

На 2 декември ще представят одобрения идеен проект за АРТ ЗОНА ХАСКОВО

До утре включително проектите са изложени в зала „Хасково“ и могат да бъдат разгледани от 16,00 до 17,00 часа 

Първият ЛЕДЕН ПАРК в София отваря утре в Княжеската градина

Първият ЛЕДЕН ПАРК в София отваря утре в Княжеската градина

Двете пързалки на гърба и пред паметника са свързани помежду си със заледени алеи

Изложба показва студентските проекти за изграждане на минерален басейн зад 15-то СУ "Адам Мицкевич" в София

Изложба показва студентските проекти за изграждане на минерален басейн зад 15-то СУ "Адам Мицкевич" в София

На 20 ноември (неделя) между 15.00 и 17.30 ч. може да разгледате проектите и дадете своя глас за вашия фаворит

DIBLA DESIGN AWARDS 2022 е отворен за регистрация

DIBLA DESIGN AWARDS 2022 е отворен за регистрация

Голямата сцена очаква новите обществени и жилищни интериорни обекти