Предстои избор на изпълнители на надстройката в ДГ “Лозичка” в квартал “Лозенец” в София

314

За разширението на детската градина ще бъде реализиран проектът на "7561 Архитекти", който се съобразява със съществуващата стара сграда


Предстои да бъде обявена дата за отваряне на ценовите предложения на участниците в обществената поръчка за строително-монтажни работи за надстрояване и обзавеждане на съществуващата нова сграда в 192 ДГ „Лозичка“ на ул. „Розова долина“ 12А в квартал „Лозенец“ в София, с което ще бъде открита една допълнителна градинска група. Участниците са „Калистратов Груп“ АД и "БСГ-ТИЕН" ДЗЗД („Булстрой Груп“ ЕООД и „Тиенгруп Метал“ ЕООД). За осъществяване на строително-монтажните дейности има одобрен работен проект с влязло в сила разрешение за строеж от 10 февруари т.г. на главния архитект на район „Лозенец“.

Проектът предвижда изграждане на надстройка на второ ниво на съществуваща нова сграда на детската градина. Върху стоманобетонната конструкция ще се изгради частично етажно ниво от лек метален скелет.

Според документацията от обществената поръчка във фасадно отношение проектът на "7561 Архитекти" (арх. Христо Станкушев) търси приемственост със старата сграда на градината и типични за нея материали и цветове - фасадите ще се изпълняват чрез дървесния фладер на вентилируемата облицовка, като кухините на металната конструкция ще се запълнят с минерала вата, а с бяла мазилка ще се пребоядиса съществуващата сграда.

Достъпност до новите помещения ще се осигури чрез нова външна стълба, както и чрез вътрешна връзка към основното стълбище на съществуващата сграда. Конструкцията ще е метална, олекотена, чиято стабилност ще е решена с изпълнението на стоманобетонни фундаменти.

Според документацията, височината на сградата ще стане 10,73 м, а площта на имота не се променя. Проектът за надстройка предвижда занималня с кът за хранене, спалня с двуетажни легла и складово пространство, преддверие, санитарен възел със зона за стенен душ, разливно помещение, коридор между преддверието и останалите помещения. Пряката светлина се осигурява от покрития двор, с който има директен контакт. Други предвидени помещения са склад и помещение за персонала, както и архитектурно решение за кът за занимания при лоши атмосферни условия.

Отоплението се предвижда с подово отопление към съществуваща ТЕЦ мрежа, а за пречистването на въздуха е осигурена механична вентилация с рекуперация и пречистване на въздуха.

Проектирана е и зимна градина с площ 9,1 кв. метра, като пространството е покрито, остъклено, осигурено е проветряване и директна слънчева светлина. Зимната градина граничи с някои от помещенията, прилежащи към групата, с което им осигурява пряка дневна светлина. В дълбочина към по-ниските етажи зимната градина осигурява разсеяна светлина на граничещите помещения.

Допълнителната градинска група налага реорганизация на паркоустройството, прилежащо към двете сгради, с цел обособяване на нова зона за игра, с прилежащите й съоръжения за физическа дейност и отдих. В площадката за игра са проектирани пясъчник с кръгла форма, съоръжения за пазене на равновесие и катерене и комбинирано съоръжение. Предложена е и екологична каучукова ударопоглъщаща водопропусклива настилка с перфорации, позволяващи поникване на трева.

Вижте коментар на районния кмет за проекта тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

Събитието ще се проведе в международния ден за опазване паметниците на културата - 18 април

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея