СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
МРРБ ще преразгледа текст за уличната регулация
 Facebook

МРРБ ще преразгледа текст за уличната регулация04.06.2021 / 13:00 - CityBuild.bg

Ще бъде преразгледана и Наредбата за техническите паспорти на строежите.

 

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, във връзка с изразеното несъгласие от кметове на общини и всички браншови организации, които имат пряко отношение към инвестиционното проектиране и строителния процес, създава работна група с цел промяна на спорния текст на чл.148, ал.16 от ЗУТ, изменен в бр.20 на ДВ, от 9 март 2021г., касаещ условието за получаване на разрешение за строеж за прилагане на улична регулация. Работната група ще разгледа всички предложения на съсловните организации и ще бъдат направени и други належащи промени в ЗУТ с цел да се отговори на обществения интерес. Ще бъдат обсъдени и ще се дадат предложения и във връзка с промяна на сроковете, предвидени в Наредба 5 за техническите паспорти на строежите.

 

Вчера важни за общините теми обсъди министър Виолета Комитова с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България. Според последната промяна в ЗУТ разрешение за строеж се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията. Регионалният министър обяви, че възнамерява след края на мандата на правителството да излезе с предложение до следващото Народно събрание този текст да отпадне. Арх. Комитова коментира също, че ще направи подобно предложение и по отношение на разпоредбите за паспортизация на сградите. Тя напомни, че и досега в инвестиционния процес има изискване обследване да се извършва за обекти, по които ще се изпълняват ремонтни дейности.

 

Възложен е одит и ще се опитаме да подобрим взаимоотношенията между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и общините във връзка с изпълнението на проекти с европейско финансиране, каза министърът по отношение на въпроса с финансовите корекции.

 

По време на срещата вчера стана ясно също и че предстои актуализация на съставите на регионалните съвети за развитие и на Съвета по децентрализация, след което могат да бъдат проведени техни заседания.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор