Преустроени са трите крила на Националния музеен комплекс в София

4941
Завършени са проектните дейности и работата на приемателната комисия. Сградата като музей ще бъде официално открита през есента. 

Мултифункционалната сграда напълно отговаря на съвременните изисквания в музейното проектиране, каза министърът на културата Петър Стоянович. Инвестициите по проекта са над 27 млн. лв. по ОП "Регионално развитие". Създадени са нови галерии за постоянни и временни експозиции, депа за "съхранение на изкуство", реставрационни ателиета, административни офиси, модерен конферентен център и др.

 

 

 

1. Реновирана е сградата на Национална галерия за чуждестранно изкуство. 2. Реконструирана е сграда на Техническия университет - крила "Изток" и "Север". 3. Крило "Юг" е предмет на бъдещо финансиране. Обновен е и вътрешният двор. Проектант е "Янко Апостолов Архитекти" ЕООД, а изпълнител - "Главболгарстрой" АД.   

 

 

Реновираната сграда на Национална галерия за чуждестранно изкуство

 

Входът от бул. "Васил Левски".

 

 

 

Д-р Стоянович, ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев и доц. Борис Данаилов - съветник на министъра на културата, откриха и поставена на фасадата на сградата на Националния музеен комплекс паметна плоча с имената на седем министри на културата, работили по амбициозния проект през годините. 

 

 

 

 

СЕВЕРЕН АТРИУМ

 

 

 

По северната и източна фасади има допълнителна топлоизолация, като между съществуващите външни стени и изолацията е предвидено вентилационно пространство. За пространството на общите площи и образователен център на петия етаж е предвидена алуминиева фасадна система за структурно остъкляване и метална обшивка, топлоизолирана с каменна вата със слънцезащитна козирка на стоманени конзоли.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конструкциите и специалните подови покрития на експозиционните зали на всички нива са оразмерени с възможност за експониране на произведения на изкуството и скулптури с тегло до 500 кг на квадратен метър. Използвани са материали с висока носимоспособност и естетика, подходящи за помещения с голям поток на хора - каменна и висок клас пожароустойчива подова настилка от масивен дъб, стенни покрития и тавани, изпълнени с устойчиви винилни латексови бои. Двойният под е и със система за вентилация - чрез дървените решетки. 

 

 

Формирано е единно музейно пространство, разширени са експозиционните площи, изграден е нов подход към залите за гостуващите изложби, осигурен е достъп за лица с увреждания.

 

 

СТЪЛБИ КЪМ ПОСЛЕДНИЯ ЕТАЖ

 

 

 

 

 

КРИЛО ИЗТОК

 

 

 

Така изглеждаше източното крило преди реконструкцията.

 

 

 

Снимки: citybuild.bg (архив)


Според заместник-изпълнителния директор на строителя "Главболгарстрой" инж. Тинка  Евстатиева е имало много предизвикателства при строителството. Изненадите бяха много, когато разкрихме старата конструкция. Много от нещата не бяха в състоянието, което очаквахме. Направено е сложно укрепване, а инженерните и архитектурни решения са характерни за този вид сгради, каза тя.    

 

 

 

 

 

ИЗТОЧНА ТЕРАСА НА КРИЛО ИЗТОК

 

 

 

В реализаренето на проекта са приложени интелигентни решения и системи за енергийна ефективност: външни засенчващи елементи, които намаляват топлинния товар върху галериите с оберлихти, иновативно решение за подобряване изолацията на монолитните фасади, система за сграден мениджмънт (BMS).  

 

 

 

 

ЗАЛИ НА КРИЛО ИЗТОК

 

 

 

 

Осигурено е общо фоново осветление с луминисцентни осветителни тела, с електронно запалване, с висока степен на цветопредаване, вградени в окачения таван, с възможност за регулиране на осветеността. Залите разполагат с регулируемо насочено експозиционно осветление с цветни филтри за промяна на цвета на осветлението за различните видове изложби. 

 

 

 

 

 

 

На много места в експозиционните зали е монтирана и мултимедия.

 

 

 

 

ЗАПАДНА ТЕРАСА НА КРИЛО ИЗТОК

 

 

 

 

 

 

На места предстоят някои довършителни дейности.

 

 

 

 

 

 

 

ЕДНО ОТ ДЕПАТА

 

 

 

 

Експозиционните зали са климатизирани с възможност за запазване на нормативна температура и влажност на въздуха при различни екстериорни условия. Изградена е озвучителна уредба - дори и в депата. 

 

 

Преустройството осигурява безопасна евакуация, обособени са две нови вътрешни евакуационни стълбищни клетки с удвоена ширина на стълбищните рамена; потокът на евакуация от горните етажи и подземните нива е сепариран чрез евакуационни предверия, извеждащи го в открито пространство към бул. "Васил Левски"; вратите към евакуационните стълбищни клетки и предверия са самозатварящи се, осигурени са антипаник брави; парадните стълби са изолирани чрез пожарозащитни завеси. Монтирана е и противопожарна система с интертен газ.

 

 

Основната топлинна мощност сградата ще получи от връзка с градска топлофикационна мрежа. За климатизация и вентилация на експозиционните площи, зоните за общ достъп и работните помещения е проектирана централна климатична инсталация

 

 

Санитарни помещения.

 

 

 

КРИЛО ЮГ - ПРЕДСТОИ РЕКОНСТРУКЦИЯ

 

 

 

 

 

 

От сградата на бъдещия Музей остава да бъде реконструирано само Южното крило - откъм ул. "Оборище", за което средствата вече са осигурени и ремонтите там биха могли да започнат още през лятото. Това обаче няма да попречи в останалите три вече завършени части на комплекса да бъде редена постоянната експозиция и музеят да бъде отворен от есента за посещения. 

 

Снимки: citybuild.bg

 

Утре ще стартира конкурс за избор на име на комплекса.