СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Продължават дейностите по изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища в Пловдив
 Facebook

Продължават дейностите по изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища в Пловдив15.09.2021 / 14:30 - CityBuild.bg

Община Пловдив получи финансиране от 14 817 000 млн. лева. за 7 обекта, с които кандидатства по националната програма

 

Класните стаи в 18 общински училища бяха освежени, изграждат или се обновяват 10 детски градини.

Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна готовност за откриване на новата учебна година. 

В 18 общински училища през летния период бяха извършени козметични ремонти за освежаване на класни стаи и коридори - шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ „Петър Берон" е направена външна изолация на малката сграда, а в МГ „Акад. Кирил Попов" е ремонтиран покривът.

 

 

В няколко общински училища са изградени STEM центрове - специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природо-математическите науки. Одобрените за финансиране през 2021 г. са ЕГ „Пловдив", СУ „Черноризец Храбър" и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лв., и ЕГ „Иван Вазов" с 210 000 лв. В СУ Софроний Врачански" се изгражда STEM център със средства от бюджета на училището.

 


Приключи ремонтът и в двете сгради на СУ „Любен Каравелов" по проект „Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив", финансиран по Оперативна програма„Региони в растеж". С приключването на втория етап от проекта училището разполага с мултифункционална зала и басейн.
Продължават дейностите по изпълнение национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. Припомняме, че Община Пловдив получи финансиране от 14 817 000 млн. лева. за 7 обекта, с които кандидатства по националната програма. „Изграждане на нова сграда на ОУ „Княз Александър I" /стойност на проекта - 4 973 300,00 лв./ и „Ремонтни работи и реконструкция на източен корпус на СУ „Константин Величков", /стойност на проекта - 1 995 500,00 лв./ са проектите, които Общината изпълнява.

 

 

На 13.09.2021 г. бе открита нова сграда на ДГ „Перуника", изградена по проект „Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив".

 

 

По отношение на детските градини, с оглед разкриването на допълнителни места за обхващане на децата в предучилищна подготовка, към настоящия момент в гр. Пловдив предстои изграждането или са в процес на изграждане следните сгради:

 

Район „Централен":

- нова сграда на ДГ „Каменица" - изпълнява се по програма „Региони в растеж"

- ДГ „Чучулига" - изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища

- ДГ „Буратино" - изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища - предстои да бъде избран изпълнител

Район „Източен":

- нова сграда с 8 групи на ул. „Богомил" - изпълнява се по програма „Региони в растеж", която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

Район „Южен":

- нова сграда с 4 групи до ОУ „Стоян Михайловски" - изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - в момента тече процедура по избор на изпълнител

- нова сграда с 8 групи на бул. „Ал. Стамболийски" - финансирана от капиталовата програма на Община Пловдив, която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

- нов корпус с 4 групи към ДГ „Зорница" - изпълнява се по програма „Региони в растеж"- сключен е договор с изпълнител.

Район „Тракия":

- нова сграда с 8 групи - изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища - предстои да бъде избран изпълнител.

Реконструкция ще започне и в ДГ „Майчина грижа" с цел разширяване. Предстои изграждането и на чисто нова детска градина в квартал „Съдийски"

 

 

Всички тези проекти ще осигурят нови места за прием на деца в детски градини, което ще гарантира добри условия за ранно детско развитие и подготовка на децата за училище. Община Пловдив се стреми да осигури достатъчно места в детските градини, за да даде възможност на всички родители, които желаят да се възползват от тази услуга, да запишат децата си, и да започне поетапно закриване на детските градини, позиционирани в пригодени блокови пространства.

 

 
още от Новини

още от Любопитно