Проект 1 за зоната на бул."Цар Освободител" води в гласуването

3973
Близо 70% одобряват този вариант на проекта за облагородяване на пешеходната зона от Орлов мост до СУ „Св.Климент Охридски".

 

За бъде възстановено и обновено пространството на пешеходната зона на бул. "Цар Освободител", Столична община пое инициатива за благоустрояване на пространството и организира представяне на проект, който е разработен в идейна фаза в два варианта. За тях може да се гласува на интернет страницата на общината ТУК.

 

До момента близо 70% от гласувалите одобряват вариант 1 на проекта на арх. Станислав Константинов, който на 10 ноември беше изложен в Туристическия информационен център в подлеза при Софийския университет.

 

И двата варианта на проекта за обновяване на пространството предвиждат нови дървета, тревен масив, настилки от клинкерни павета и гранитни плочи, осветителни тела, чешма и водни ефекти, стойка за велосипеди, пилони за знамена, информационни табла, места за сметосъбиране и телефонна кабина, както и статуя на Радой Ралин и паметник на Димитър Петков.

 

Освен всички тези елементи, първият вариант предлага пейки около дърветата с облегалки и без облегалки, гранитни столчета, метални решетки около дърветата, отводнителна решетка, ограничителни елементи (топки) и витрини в тротоара.

 

ВАРИАНТ 1

 

 

Различното във втория вариант на проекта е добавянето на шипоколистни храсти, жив плет и сезонни цветя. Пейките в този вариант са пейки-столчета, около дърветата и върху стенички. Вариант 2 предвижда още амфитеатър-трибуна и ограничителни колонки.

 

ВАРИАНТ 2