Проектът за офис сграда до „Синия лъв“ в София няма да се разглежда, докато инвеститорът не представи ново изследване с максимално запазване на дърветата

117

Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев


На 30 януари председателят на СОС заяви, че проектът за план на терена до сградата на „Синия лъв“ срещу Народния театър няма да се разглежда, докато инвеститорът не представи ново изследване с максимално запазване на дърветата. Проектът за подробен устройствен план на терена на ул. „Иван Вазов“ от 2017 г. до момента е връщан 3 пъти с указания за промени от направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. „Поисках от главния архитект Здравко Здравков да отложи разглеждането на проекта за ПУП за УПИ III-337, кв. 468 в район „Средец“ от Специализирания експертен съвет, докато инвеститорът не представи в комисията по екология на Столичния общински съвет ново изследване с максимално запазване на съществуващите дървета в имота“, казва Георгиев.

През юли 2021 г. Министерство на културата е съгласувало проекта за Подробен устройствен план на имота, който включва строителство на 6-етажна сграда. След направени промени в проекта през декември 2022 г. кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков също изпраща писмо до направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, в което заявява, че не възразява срещу приемането на проект за ПУП. Преди това срещу намерението възразиха именно от район "Средец", а кметът коментира, че според него най-удачният вариант е общината да направи размяна на терена, като предложи друг на собственика. Трайков търсеше и възможност да има детска градина на мястото на ресторанта в сградата на "Синия лъв". В края на януари тази година екологичната комисия към Столичния общински съвет гласува разрешение да бъдат отсечени 25 дървета във двора на къщата във връзка с инвестиционното намерение, като по-голямата част от тях не били в добро състояние.

Плановете предвиждат на парцела да бъде изградена шестетажна офис сграда с три подземни нива за паркинг, която да бъде долепена до сградата на ъгъла между улиците "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев". От другата ѝ страна е сградата на "Синия лъв", която е общинска собственост и от години в нея се помещава едноименният ресторант. Теренът до къщата обаче е частен и законите позволяват строителството, макар и теренът да попада в зона на групов паметник и на археологически резерват, защото липсват адекватни механизми за опазването на културното наследство. Теренът е собственост на фирма "А-Трейд 3000" ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметосъбиращата си компания "Титан".

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета