СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проведе се пилотното издание на Дни на нулевоенергийните сгради
 Facebook

Проведе се пилотното издание на Дни на нулевоенергийните сгради09.09.2021 / 16:34 - CityBuild.bg

Събитието се състоя в първата седмица на септември в Пазарджик и Пловдив.

 

Камарата на строителите в България (КСБ) и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект дадоха началото на пилотното издание на Дни на нулевоенергийните сгради. То включи различни мероприятия - учебни семинари, кръгла маса, специализирано изложение, демонстрации и посещение на пасивна сграда. Чрез тях гражданите имаха възможност да се запознаят отблизо с най-новите тенденции в света на устойчивото строителство и „зелената" енергия.

 

 

Домакин на първия ден на инициативата бе Професионалната гимназия по строителство и архитектура (ПГСА) в Пазарджик, в която се проведе кръгла маса на тема „Професионално образование за почти нулевоенергийни сгради: Постигнати резултати, тенденции и бъдещо развитие". „Събрали сме редица експерти в областта, с които да обсъдим какво е необходимо, за да подобрим интереса към новите знания и умения в строителството и да очертаем какви са бъдещите тенденции в професионалното образование", каза изпълнителният директор на ЕнЕфект д-р  Драгомир Цанев. Той добави, че програмата на тридневното събитие дава поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на енергийно ефективни сгради от Европа и България.

 

 

 

 

Експертът от Министерството на образованието и науката Мария Тодорова сподели, че е доволна, когато вижда отлично партньорство между строителните гимназии и бизнеса и че това е целта на съвместни усилия и в бъдеще. Тя информира, че ведомството планира два формата за сътрудничество. Единият е чрез прилагане на секторния подход с двугодишен консултантски проект, насочен към формиране на общи споделени пространства за работа между бизнеса, професионалното и висшето образование, наречени Секторни съвети на уменията. Втората възможност за съвместна работа между всички заинтересовани страни е чрез териториално сътрудничество, като целта е създаване на 24 регионални екосистеми, които да бъдат около професионални гимназии.

 

 

 

Вторият ден от Дните на нулевоенергийните сгради продължи с редица учебни семинари, а третият бе определен за игри и демонстрации за деца и възрастни, както и за посещение на една от малкото сертифицирани пасивни сгради в България - еднофамилната жилищна сграда в местността Исака в пловдивското село Марково. Тя е проектирана от архитектурно бюро „А-факт" (арх. Елена Апостолова, арх. Тихомир Стоянов, д-р арх. Ива Стоянова). Конструктивната част е на инж. Филип Стоянов и инж. Илия Кафелов, а инвеститор и изпълнител е „Оберон Концептбау". Консултант PHPP за пасивната къща е арх. Гергана Барабонкова (Енерджи Плюс Интернешънъл), а фасадното оформление и топлоизолация са на „Баумит": топлоизолация EPS-F 26 см, фасадна мазилка ГранопорТоп K 1.5 и моделираща се мазилка КреативТоп.

 

 

В рамките на изданието посетителите на специализираното изложение имаха възможност да се запознаят и с най-новите строителни материали, изделия и технологии, подходящи за прилагане при изграждането на почти нулевоенергийни сгради. Дружеството Xella Baustoffe GmbH например е сред най-голeмите компании на немския и европейския пазар за строителни материали с приложение в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда. "Ксела България" предлага достъпна функционална платформа за консултации по технически, логистични и търговски въпроси, която прави строителната експертиза достъпна онлайн. Фирмата предлага и практически обучения и технически консултации, свързани с повишаването на енергийната ефективност на сградите и подобряване на цялостния комфорт, както и за приноса на продуктите на "Ксела" при сертифицирането на устойчиви сгради по системите LEED, BREEAM, DGNB, EDGE и архитектурно-строителни детайли.

 

 

Вижте повече подробности за Дните на нулевоенергийните сгради на Фейсбук страницата на ЕнЕфект. Инициативата ще продължи в Смолян от 23 до 25 септември, а 2022 г. ще предложи подобни събития в София, Бургас, Видин и Габрово.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор