Разбирането за важността на фасадната обвивка набира скорост

2983
На конференцията по фасаден инженеринг ще дискутираме често повтаряни грешки и ще акцентираме върху новите тенденции, каза инж. Венета Новакова, ръководител R&D, Etem Group.

Третата международна конференция по фасаден инженеринг ще се проведе на 7 ноември в Sofia Event Center. Тази година над 300 гости от строителния бизнес, архитекти и представители на институции ще чуят и дискутират последните тенденции в бранша, ще имат възможност за свободна комуникация и обмяна на идеи, а световно признати архитекти и инженери ще споделят своя международен опит. Организаторът на конференцията, ЕТЕМ България, е подготвил изненада на присъстващите във втората половина на Форума.

 

 

Инж. Новакова, ЕТЕМ организира международната конференция за трети път. Какви ще са основните теми тази година и кои тенденции в световната архитектура и фасадния инженеринг ще бъдат дискутирани?

 

Темата е една и тя е много всеобхватна - предизвикателствата при изграждането на качествена сградна обвивка. В следствие на климатичните промени и новите политики в посока smart cities изискванията и очакванията към сградните обвивки са все по-завишени. Тенденциите са към все по-голямо форматни елементи, все по-разнообразни материали и все по-ексцентрични форми. Ще повторим основните принципи, ще дискутираме често повтаряни грешки и ще акцентираме на новите тенденции във фасадния инженеринг, които следват  новата архитектура.

 

Очаквате над 300 гости на конференцията. За кого е предназначена тя и има ли нови теми в областта, които вълнуват професионалистите?


Интересът е огромен. Има желаещи да присъстват от различни страни и континенти. Това ни радва. Това е знак, че разбирането за важността на фасадната обвивка набира скорост, признание за нашата работа и удовлетворение от усилията, които полагаме.

 

Конференцията е насочена към всички участници в строителния процес - инвеститори, строители, държавници, архитекти, строителни инженери, студенти. Целите на събитията, които организираме, са да повишаваме познанието за специалността сред колегите в гилдията, да помагаме на участниците в строителния процес от проектирането до изграждането на сградната обвивка, така че да постигнем и на практика техническите характеристики на фасадата, заложени в проекта, за да осигурим комфорт на обитателите.

 

Същевременно, ЕТЕМ полага дългогодишни усилия в изграждане на връзката Академия-Бизнес в нашата област. Искаме да запалим интереса на студентите. Организираме семинари, лекции, обучения съвместно с университетите, в които се преподават специалности, имащи отношение към нашата работа.

 

Специални гости на събитието ще бъдат доказани специалисти, признати български архитекти и световно известни имена в архитектурата. Кажете малко повече за тях, както и за това с какво ще заинтригуват участниците в конференцията?

 

Лекторите и тази година са топпрофесионалисти в сградните обвивки. Всеки от тях ще представи собствени проекти и реализации и ще сподели ценен опит. Надявам се аудиторията ни да го оцени и да остане доволна от селекцията, която сме направили.

 

Лектори на форума са арх. Кас Оостерхуис, инж. Торстен Хелбиг и арх. Тобиас Валисер, арх. Димитър Паскалев, арх. Ангел Захариев и др.

 

Кас Остерхуис е професор по цифрови методи за проектиране в Техническия университет в Делфт и директор на лабораторията protoSPACE. Торстен Хелбиг е съосновател на Knippers Helbig Advanced Engineering. Признатата на международно ниво компания работи в областта на инженеринговите услуги и разполага с мултидисциплинарен екип от строителни и структурни инженери, архитекти и фасадни инженери.

 

Тобиас Валисер е основател на лабораторията за визуална архитектура LAVA (Laboratory for Visionary Architecture), която действа като международен мозъчен тръст с офиси в Берлин, Щутгарт и Сидни. Стреми да създаде съвременна архитектура, която интегрира най-новите технологии в производството, както и проекти за създаване на сложни структури, вдъхновени от природата.

 

Конференцията е възможност за обмяна на идеи и опит между наши и чуждестранни специалисти. За кои проблеми в областта на фасадния инженеринг в България ще търсите решение?


Най-ценното на такъв тип конференции са идеите и решенията, които споделят лекторите, вдъхновението и заряда, който носи събирането на специалисти по сградни обвивки на едно място и разбира се - networking-a, или общуването помежду ни.

 

Като организатор на конференцията сте подготвили изненада за присъстващите на втората част на форума. Да разкриете малко от идеята?


Тази година ще имаме нов елемент в организацията - live stream. Всеки, който няма възможност да присъства, ще може да следи лекторите онлайн. За изненадата - обичан от аудиторията, прекрасен и харизматичен лектор ще поздрави присъстващите също онлайн.

 

Интервю на Ема Димитрова