СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ще ремонтират 22 км от пътя Димово - Медовница - Ружинци
 Facebook

Ще ремонтират 22 км от пътя Димово - Медовница - Ружинци19.04.2016 / 09:30 - citybuild.bg

Очаква се дейностите в участъка за 8 милиона лева да започнат през май.

 

Отсечката от 22 км от път I-1 /Е-79/ Димово - Медовница - Ружинци от км 39+400 до км 61+400 е в списъка с проекти, за които на заседанието на Министeрския съвет тази седмица бяха осигурени 119 млн. лв. за финансиране на дейности по превантивно поддържане на пътната мрежа в Северна България, за ремонтно-възстановителни дейности и за доизграждане на пътни инфраструктурни проекти в страната.

 

Предвидено е полагането на нови асфалтови пластове, маркировка, ограничителни системи, пътни знаци и т. н. Ще бъде ремонтирана и главната улица „Георги Димитров" в гр. Димово, която съвпада с трасето на път I-1.

 

В момента пътят между Димово и Медовница е в недобро състояние поради натоварения трафик за Дунав мост 2 и некачествено възстановената пътна настилка през 2014 г. от община Димово, след ремонта на водопроводната и канализационната мрежа в града.

 

През март и април т. г. за повишаване безопасността на движение и изкърпване на участъка от км 4+600 до км 67+200 на път I-1 /Е 79/ Видин - Монтана са осигурени над 530 хил. лв. Средствата са от програмата за текущ ремонт на Агенция „Пътна инфраструктура". От тях над 295 хил. лв. са вложени в отсечката Димово - Ружинци. До края на април т. г. в участъка от 39-ти до 42-ти километър от път I-1 в района на гр. Димово са предвидени ремонтни работи на над 3 000 кв. м от пътното платно.

 

Направлението Видин - Ботевград е сред приоритетни инфраструктурни обекти в инвестиционната програма на АПИ, с цел извеждане на тежкотоварния транзитен трафик от Дунав мост 2 извън малките населени места. Агенцията е организирала и предприела всички необходими действия, свързани с подготовката на проектите, за да може при осигуряване на финансиране да стартират строителните работи. Обсъждат се различни възможности за финансиране на проекта - заем от международни институции, средства от републиканския бюджет и т. н. При осигуряване на финансов ресурс изпълнението на проекта ще стартира с изграждането на обходния път на Димово, който ще е с магистрален габарит.

 

Проектът Видин - Ботевград е разделен на три участъка:

  • Видин - Монтана - Враца - с дължина на проектното трасе 127 км;
  • Враца - Мездра - 9 км;
  • Мездра - Ботевград - 33 км.

 

Готови са идейните проекти за подучастъците Видин - Димово, Димово - Бела - Ружинци, Ружинци - Монтана и Монтана - Враца. Те са разгледани и приети от Експертен технико-икономически съвет на АПИ. Постановено е и Решение по ОВОС № 1-1/2016 г., което се обжалва.

 

За участъка Враца - Мездра е предвидена рехабилитация.

 

За отсечката Мездра - Ботевград е изготвен технически проект, с изключение на участъка от км 172+000 до км 174+800 (обход на гр. Люти дол), за който има утвърдено техническо задание за проектиране, включващо тунелно преминаване. Изготвен е и доклад по ОВОС с влязло в сила Решение на МОСВ. Извършено е предварително обхождане на трасето за издирване на археологически обекти. Във връзка с отчуждителните процедури са проведени обществени обсъждания на парцеларните планове в засегнатите общини.

 

 
още от Новини

още от Страната