Реставрация на паметник на културата в Пловдив

1413

Orpheus Apartments получи награда за успешна реконструкция и адаптация в конкурса АРХ ИНОВА 2020.


 

Сграда Orpheus Apartments е с проектант Materia Aspecta / RG Projects (арх. Веселин Русев). Тя беше отличена в категорията ,Хотели, ваканционни селища, сгради за спорт, туризъм и рекреация (реализации)" в Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020.

 

Сградата се намира в центъра на Пловдив. Заема отворен ъгъл, заключен между улица "Тодор Каблешков" и съществуваща сграда в подножието на т. нар. "Гроздов пазар". Тя има статут на паметник на културата, като контактната градоустройствената среда е наситена с присъствието на подобни по време и стилистика сгради. В непосредствена близост е до Лятно кино " Орфей" в подножието на Сахат тепе.

 

През 20-те години сградата е едноетажна. Стените са от плътна тухлена зидария, подовата конструкция е дървен гредоред и дюшеме, има дървена покривна конструкция, частичен бучардисан камък с ръчна обработка в цокъла на сградата - бучардисан гранит, с вид на грубо дялан камък (обработка тип "буна"), за зидане на цокъл в полуподземен етаж.

 

В периода до 60-те години сградата е надстроена до триетажна и претърпява различни ремонтни дейности, засягащи силует, етажност и фасадно третиране. Последвало е и пристрояване на крило към нея в югозападната част, с монолитна стоманобетонна конструкция на плочи и плътна тухла за зидове стени.

 

Най-значими по обхват фасадни и интериорни намеси са извършени през 80-90-те години при експлоатация на сградата от „Жилфонд". Фасадната пластика е замазана, увредени са облицовки и елементи като растери, пиластри, капители, корнизи и подпрозоречни декоративни елементи.

 

Интериорно стените са облепени с тапети, като сградата е надстроена (над кота корниз) с мансарден етаж. В тези намеси липсва реставрационен характер с цел възстановяване. Екстериорно ъгълът е пренебрегнат композиционно при предишни намеси, предавайки на сградата архитектурна незрялост.

 

 

Реставрация на фасадата

 

Фасадните повърхности са почистени и обработени, извършено е ретуширане, като на места се е наложило коригиране на формообразуването на пластиката - чрез изработване на шаблони за теглене на пластични корнизи, възстановяване и монтиране на липсващи части и консервиране. При реализация на това проектно решение са използвани подходящи за целта мазилки и бои за реставрация и е възстановен оригиналният цвят на пластиката, основата и др.

 

 

Монтиран е външен панорамен стъклен асансьор с метална конструкция и фасадна спайдер система, като решението цели максимална прозрачност към фасадната пластика и ненатрапчивост на новата структура. В партерното пространство асансьорът е свързан с ветробранно партерно комуникационно пространство. Експонирани са каменните външни стъпала към втори етаж, посредством стъклен под над тях, като естествено продължение към асансьорната вертикална комуникационна ос.

 

 

Вътрешен ремонт и функционално преустройство

 

След фото и графичен анализ на място с оглед ценности на вътрешни интериорни пространства заключението е, че такива липсват или са със заличени следи. Третирани са микропукнатини по стени и тавани, взети са мерки, касаещи лошото състояние на изгнили дъски по дюшеме и ламперии под стълбищни рамена и покрив. Въз основа на архитектурно заснемане е направен вътрешен ремонт на етажните пространства, без конструктивна намеса.

 

Възстановена е оригиналната дървена дограма като детайли и цвят, реставрирани са металните парапети и решетки, възстановени са касите и крилата на вратите, дървеният парапет и стъпала по стълбище, консервирана е дървената ламперия под стълбищните рамена, възстановени са липсващите стъпала в началото на стълбище, дървената обшивка на тавана. Има ново проектно решение за вътрешните подпрозоречни первази и страници в стилистична връзка с възстановената дограма. Специфичните ниши в стени по етажите са запазени и експонирани в интериорното решение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Функцията по етажи

 

Първи жилищен етаж: в полусутеренно ниво пространството се преустройва във фоайе (рецепция-лоби), в североизточната част се обособява апартамент-студио S-1 със следните зони: кухня, бокс, дневна, спално помещение и санитарен възел. Към фоайето също е обособен санитарен възел с тоалетна и мивка, обслужваща както лоби пространството, така и дворното.

 

 

Втори жилищен етаж: запазва се югозападната спалня със западен излаз на тераса и североизточно се преустройва с минимална намеса апартамент А-2 със следното функционално съдържание: дневна, кухня, спалня, баня с тоалетна. Решението запазва съществуваща салонна схема.

 

 

Трети жилищен етаж: запазва се югозападната спалня, с обособяването на санитарен възел към нея. Салонно пространство разделя спалнята от апартамент А-3, който съдържа дневна част, спалня, кухня и санитарен възел.

 

 

Четвърти жилищен етаж: обособява се топла връзка между асансьора и салонното пространство и съществуващ санитарен възел, запазвайки в максимално чист вид югозападната открита покривна тераса. Обособяват се две спални със самостоятелни санитарни възли с баня и тоалетна. Тази топла връзка (коридорно пространство) е с максимална прозрачност, като отново е предвидена спайдер система на монтаж нагоре и стъклена преградна стена, обединяваща двете пространства с елегантност.

 

 

 

 

Церемонията по награждаването в Седмото издание на Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020 може да видите във филм на обновения сайт на конкурса и на YouTube канала на конкурса. Във видеото ще чуете коментари на победителите, на партньорите на конкурса, както и кратки интервюта с членовете на журито за развитието и проблемите на съвременната българска архитектура.

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение