СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Реставрират емблематичната автобусна спирка до столичния басейн “Диана”
 Facebook

Реставрират емблематичната автобусна спирка до столичния басейн “Диана”25.01.2021 / 16:00 - CityBuild.bg

Тя е проектирана от арх. Любомир Шинков.

 

Снимка: Деволюция. Извадка от книгата "Архитектурата" на арх. Любомир Шинков.

 

След като от Деволюция (Devolution) и неправителствената организация "Спаси София" съобщиха, че емблематичната спирка в квартал „Дианабад" в София, строена преди 50 години, е била премахната от Центъра за градска мобилност, току що от ЦГМ съобщиха, че спирка „оригами" на арх. Любомир Шинков до плувния комплекс „Диана" е временно демонтирана, за да се реставрира в същия вид. Металът в основите й е корозирал до степен, която я прави опасна, и не позволява да бъде възстановена на място. В момента спирката е в ремонтната база на ЦГМ.

 

Снимка: Юлиан Миков

 

 

Снимки: Център за градска мобилност

 

През 2011 година MORPHOCODE (фирма, която обединява опит в областта на архитектурата, градоустройството и софтуерното инженерство) и transformatori.net (сдружение, което се занимава с проблемите на градската среда, архитектурата и дизайна) реставрираха спирката, след като години наред тя беше в неугледен вид.

 

 

 

Снимки: Трансформатори

 

Съобщението на Центъра за градска мобилност излезе преди минути, едва след реакциите на организации и кмета на района. Преди него от "Трансформатори" коментираха: „Най-красивият и авангарден спирков навес си отиде. Типично в стила на Столична община и многообещаващия кмет, след години на занемаряване са решили да я премахнат, вероятно за да заменят с безличен навес. А освен да бъде реконструирана, спирката можеше да носи и името на автора си - архитект Люмбомир Шинков".

 

"Докато всички други градове полагат грижи да запазят архитектурното си наследство, защото именно това ги прави уникални и красиви, Столичната община винаги избира най-лесното решение - премахване. Вместо да се реставрира и поддържа, тя (спирката - бел.ред.) просто беше срязана. Разбира се, спирката за половин век не е дала нито една комисионна на свързани фирми, нито приходи от реклама за подходящите лица и с изключение на пребоядисването през няколко години, не бе поддържана. На нейно място може и да се появи метален и грозен син навес, типичен за всеки безличен, треторазряден град, а може би и това усилие няма да бъде положено и чакащите градския транспорт ще останат без защита", казаха от "Спаси София". От организацията са изпратили официално писмо до ЦГМ за предоставяне на документи, както и искане спирката да бъде реставрирана и възстановена.

 

Кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев възрази срещу премахването на емблематичната автобусна спирка до басейн "Диана". "Считам тези действия на Центъра за градска мобилност за неправилни. Наясно съм, че поддържането на спирките е тяхна компетенция, но е редно районните кметове да бъдат информирани, да се потърси и тяхното мнение и позиция. В случая става дума за по-особена спирка, за по-особена конструкция, която има и историческо значение. Запазването на автентичния облик на района ни и града трябва да е приоритет. Унищожаването на архитектурни, културни и исторически ценности е проява на недалновидност и некомпетентност. В цял свят подобни специфични места, сгради и други биват пазени, реставрирани, а понякога и модернизирани. Нищо не пречеше и тук да стане така", коментира действията на ЦГМ д-р Георгиев.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ