Ще обновят част от ДГ "Изгрев" в Бургас по международен проект за рециклиране на строителни материали

70

Предвидено е проектните дейности да стартират в началото на октомври, като продължителността на проекта е 42 месеца


Снимка: Община Бургас

Община Бургас се включи като партньор в подготовката на проектното предложение Re-SKIN, което беше подадено за финансиране през януари 2022 г. по програма Хоризонт Европа на Европейския съюз. През август стана ясно, че то е одобрено. Вчера местният парламент в Бургас даде съгласие кметът Димитър Николов да подпише договор за официалното участие на Община Бургас в международния проект.

Консорциумът за изпълнение на Re-SKIN включва 21 партньора (университети, фирми, местни и регионални власти, НПО) от Великобритания, Австрия, Италия, Белгия, Испания, Холандия, Дания, Франция, Унгария, България.

В рамките на проекта се предвижда създаването на иновативна методология за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради, основана на принципите на кръговата икономика, а именно рециклиране и повторно използване на материали при изпълнение на строителните дейности по сградите.

Методологията за обновяване включва: 3D заснемане на сграда отвън и отвътре и създаване на дигитален двойник; тестване чрез подходящ софтуер на различен набор от мерки за постигане на енергиен клас А на сградата; намиране на доставчици, предлагащи материали (включително и използвани, които подлежат на поправка) с необходимите технически характеристики, съгласно резултатите от виртуалните тестове; доставка на материали и изпълнение на предвидени СМР; мониторинг на резултатите.

Водеща роля при изпълнение на проектните дейности ще има координаторът на проекта – Политехнически университет на Милано. Той ще разработи методология за обновяване на сгради, ще извърши необходимите виртуални тестове, ще избере и тества изолационните и строителни материалите в своите лаборатории и ще ги достави на местата, където да бъдат изпълнени планираните СМР. Също така експерти на партньора координатор ще следят цялостния процес по изпълнение на СМР, за да се гарантира постигане на планираните резултати.

Иновативната методология за обновяване на сгради ще бъде тествана на практика в 4 европейски града: Милано (Италия), Бургас (България), Лил (Франция) и Лангрео (Испания).

Сградата в Бургас, в която ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, е административната част с кухненски блок на Детска градина „Изгрев“, която се намира в едноименния жилищен комплекс. Предвидено е проектните дейности да стартират в началото на октомври тази година, като продължителността на проекта е 42 месеца. Бюджетът, определен на Община Бургас, е 296 875 евро и се покрива на 100% от програма Хоризонт Европа на ЕС.

ОЩЕ НОВИНИ

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

Това е първата детска градина, която откриват в града след почти 40 години

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Изгражда се и фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаваща потреблението на производството

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Това е новата пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт