СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Срутване на скална маса затвори алеята край Панчаревското езеро
 Facebook

Срутване на скална маса затвори алеята край Панчаревското езеро



14.10.2021 / 16:42 - CityBuild.bg

Срутването е в участъка от ресторант “Трибуните” до гребна база “Академика”.

 

На 12 октомври кметът на район Панчарево Николай Гюров издаде заповед за ограничаване преминаването по пешеходно-велосипедната алея край Панчаревското езеро в участъка от ресторант "Трибуните" до гребна база "Академика". Причината е поредното срутване на скална маса. „Този нов инцидент доказва необходимостта от трайно решаване на проблема, за който алармирам, откакто съм кмет на района. Непрекъснатата комуникация със Столичната община до този момент не дава резултат. Въпреки че укрепването на склона над алеята бе включено в предложението за инвестиционна програма за 2021 г., което внесохме в Столичната община, до момента реални действия не са предприети", казва кметът.

 

 

Според Николай Гюров, служители на комуналното звено към СО-район "Панчерево" са непрекъснато ангажирани с почистването на падащите камъни, партньори на администрацията помагат с предоставяне на техника и т.н., но всеки път обилните валежи активизират срутищните процеси и опасността се увеличава. Кметът е сформирал комисия в състав зам.-кмета и главния инженер на район "Панчарево", както и директора на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, която да установи състоянието на място и да определи обема от дейности и мерки за аварийното обезопасяване, разчистване и ограждане на проблемната зона. В момента алеята, която е предпочитано място за разходки и спорт, е разчистена, но има опасност от ново срутване.

 

Снимки: район Панчарево

 

„В район "Панчарево" има регистрирани над 33 срутища/свлачища, но в момента се работи само по 2 (по по ул. "Самоковско шосе"). Настоявам за спешни действия за укрепване на ската, за да се избегнат трагични инциденти!", казва още Николай Гюров. Според директора на дирекция „Аварийна помощ и превенция" към СО Красимир Димитров, общината вече е възложила проектиране за укрепването на това свлачище. Има предложение на първо време да бъде извършено обрушване на проблемните скали.

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg, август 2020г.

 

 
още от Новини

още от София