СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Стартира поръчка за първия етап от реставрацията на баня „Овча купел“
 Facebook

Стартира поръчка за първия етап от реставрацията на баня „Овча купел“02.02.2021 / 15:40 - CityBuild.bg

Столична община все още не е обявила обществено обсъждане на идейния проект за минералната баня.

 

Снимка: район „Овча купел" 

 

В обхвата на обявената обществена поръчка (към нея е публикуван и идейният проект) се включва изготвяне на инвестиционен проект - фаза „технически проект" за първи и втори етап, действия за съгласуване на проекта с НИНКН, както и процедура за издаване на разрешение за строеж. По информация от Регионалния исторически музей в София, в банята се предвижда да се изгради съвременен обществен  център,  като  традиционните функции с минерална вода в съществуващите басейни и прилежащите им помещения  ще се съчетават с допълнителни иновативни продукти и услуги. Ще се предлагат процедури с минерална вода и занимания за здраве.

 

Избраният изпълнител трябва да извърши строително-монгажни дейности на 1-ви етап, който включва сутерена (с изключение на интерактивен лайфстрийм демо център, склад консумативи, перално стопанство и заседателна зала персонал, стълбище с прилежащ коридор, WC, асансьор и топлинен център от източната част на сутерена). В обхвата влиза и партерният етаж с басейни и прилежащите към него помещения (с изключение на преддверие, два кабинета, техническо помещение, стълбище и коридор към него, WC, асансьор, фасади на сградата, включително дограма и покрив). Тук, отново по информация на РИМ-София, се предвижда в съществувалите басейни да се обособи зона „терматериум" с включени интензивен воден масаж и водни рекреативни практики, кнайп-пътека, парна баня, зона за медитация и зона за гимнастика.

 

Извън обхвата на настоящата обществена поръчка е 2-ри етап строителство, включващ помещенията от сутерена и партерния етаж, които не са включени в първия етап, първи етаж и подпокривно пространство, предназначено за обществено обслужване. На първия етаж са предвидени музикална зала, визуална зала за VR-демонстрации с интерактивни екрани, заседателна и конферентна зали, помещения за солна терапия, билкова сауна, руска сауна, финска сауна, арома-сауна, крио-сауна и др.

 

В настоящата поръчка се включва и извършване на авторски надзор по време на строителството - и за двата етапа. Стойността на търга е 3 554 170 лв. без ДДС. Оферти се подават до 4 март 2021 г.

 

Снимка: район „Овча купел" 

 

В края на 2016 г. стана ясно, че Столична община има идея емблематичните изоставени стари бани в Овча купел и Горна баня да се обособят в научни центрове (с използване на минералната вода), като за реализацията на проектите ще се кандидатства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж". Тогава зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че общината няма пари за реставрация на баните, а за концесия и превръщането им в съвременни термални центрове липсват инвеститори, затова кандидатстването по ОП "Наука" било удачно решение.

 

Обновяването на банята „Овча купел" е предвидено като част от изграждането и развитието на център за върхови постижения „Наследство БГ", като в недвижимата културна ценност от „местно значение" се предвижда да бъдат изградени част от изследователските лаборатории на Центъра и едновременно с това - да се предлагат процедури с минерална вода и занимания за здраве за подобряване качеството на живот. За изпълнението на проекта е предоставена безвъзмездна финансова помощ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж". Негов ръководител е чл.-кор. проф. дин Иван Илчев от СУ „Св. Климент Охридски", който пък е водещата организация по проекта (от общо 12).

 

На 20 януари 2017г. в РИМ-София (Централна минерална баня) се проведе публично представяне на проекта „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ", което включва и реставрацията на банята „Овча купел". Тогава бяха представени предпроектното проучване на сградата, концепцията за съхраняването на автентичния й облик и функциите на четирите басейна в нея. Стана ясно, че по проекта работи арх. Константин Пеев и при евентуалното му спечелване на база на разработките ще бъде подготвен и работен проект за сградата.

 

По информация от самия арх. Пеев за CityBuild.bg, идейният проект му е възложен от общинското дружество „Софинвест" ЕООД и е изработен още същата година (2017), но две години одобрение по него няма. Междувременно неговата фирма „ЕКСА" стана носител на наградата „АРХИТЕКТОН 2020" за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Късноантична и средновековна крепост Акве Калиде-Термополис, а а самият той през октомври миналата година беше кандидат за председател на Камарата на архитектите в България.

 

След двукратно връщане, преди почти два месеца идейният проект за баня „Овча купел" най-после беше приет от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министерство на културата (на 1 декември миналата година). За CityBuild.bg архитектът заяви, че забавянето по проекта за банята се дължи на дългия процес на одобрение от страна на Министерство на културата, тъй като е имало много допълнения и в момента проектът е почти технически. Според арх. Пеев е необходимо съгласието на Столична община проектът да бъде показан и той е готов на дискусии по него. За CityBuild.bg кметът на район „Овча купел" Ангел Стефанов заяви, че част от коментираните детайли на заседанието на СЕСОНКЦ са били свързани с възстановяване на мозайките, дограмата, первази и други.

 

Снимка: Термално - Нормално 

 

Разбира се, след новината за одобрения идеен проект софиянци поискаха да го видят, но до този момент не е обявено обществено обсъждане. Наскоро от гражданската инициатива Термално-Нормално внесоха иск за достъп до информация и документи, като настояха за яснота относно: процеса по избор на фирмата, която го е изработила и сключен договор за изпълнение; заданието за проектиране и самият идеен проект, приет на заседанието на СЕСОНКЦ на 1 декември 2020 г.; първият идеен проект, който е върнат от НИНКН.

 

Според Термално-Нормално от получения отговор, подписан от зам.-кмета Тодор Чобанов, не става ясно как и защо фирма ЕКСА АД е избрана да изработи идейния проект, не става ясно какво точно се е променило в обновения идеен проект, така че той да е съобразен с историческата стойност на сградата и режима на опазване на културното наследство. В отговора се казва, че отказът до достъп на информация се основава на това, че няма сключен договор за изработване на идеен проект и че се защитават авторски права. Според Термално-Нормално липсва и информация как ще се издържа този обект - какъв е неговият бизнес модел, план за управление и т.н.

 

 

В сградата се предвижда консервация и реставрация на запазени оригинални елементи по фасади (фасадни плоскости, пиластри, колони, корнизи, орамчване по отвори и др.); консервация и реставрация на касетирани сводови тавани в двата басейна; консервация и реставрация на оригинална подова настилка от многоцветна теракота; допълване на участъци с липсваща подова настилка с нова по съществуващ образец; консервация и реставрация на подови мозайки; консервация и импрегнация на оригинални метални парапети по стълбища; подмяна на липсващи метални парапети с нови, изработени по съществуващ образец; реставрация и консервация на оригинални дървени врати.

 

 

 

 

 

 

 

Източник на визуализациите: ЕКСА

 

Специфична цел на научния проект е проследяване, тестиране, анализиране, програмиране, разработване, създаване и приложение на нови рекреативни, научно аргументирани креативно-рекреативни модели и тяхното практическо приложение в Рекреативната индустрия чрез интензивно използване на минерална вода, в разнообразни въздействия за постигане на боди дизайн, аква моделиращи двигателни програми за различни възрастови диапазони, чрез виртуални управляеми прихо-релаксиращи VR-иновации, проследяване на социално психологическите изменения от тяхното въздействие върху гражданите/туристите, за производство на иновативни продукти и услуги за българския нишов туризъм.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано