Проведе се работна среща за обсъждане на мащабен ВиК проект на Община Стара Загора

272

Проектът е финансиран със средства от Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020"


Работна среща проведе кметът на Стара Загора Живко Тодоров с управителя на „Водоснабдяване и канализация“ инж. Росен Найденов, гл. инженер на дружеството Пеньо Пейков, директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

В обсъждането на мащабния ВиК проект, който се изпълнява в момента, взеха участие още зам.-кметът на общината Йордан Николов, представители на дирекциите „Транспорт“ и „Екология“ и „Строителство“ на Общинска администрация, на фирмите, изпълняващи дейностите, както и експерти.

„Проектът, който ВиК дружеството реализира в момента, е жизненоважен за нашия град. Той ще намали загубите на вода, ще намали авариите. Неговото изпълнение е необходимост. Въпросът е как това да се случи с по-малко неудобства за старозагорци“, каза в началото на срещата кметът Живко Тодоров. „

В момента дейности се извършват по улиците „Августа Траяна“, „Боруйград“, „Васил Левски“, „Иречек“, по булевардите „Митрополит Методий Кусев“ и „Св. Патриарх Евтимий“, предстои и по ул. „Хан Аспарух“.

„Бих искал да отбележа,че с Община Стара Загора, строителя и строителния надзор работим в тесен контакт, като един екип. Всички работим за това ВиК инфраструктурата да бъде подобрена, това да се случи качествено и в срокове, както и да минимализираме негативите за обществото.“, допълни и управителят на държавното дружество за Стара Загора инж. Росен Найденов.

По време на срещата стана ясно и че е изключен вариантът да се работи „на парче“, тъй като системата е едно цяло и трябва да се премине през тестове и изпитвания на водопроводната мрежа преди да се пусне в експлоатация и асфалтира.

Ресорният зам.-кмет Йордан Николов сподели, че се съблюдават схемите за движение на автомобилите, за да бъдат максимално удобни за хората в периода на работа по проекта.

Взето бе решение Община Стара Загора да състави списък с всички неправилно възстановени участъци и тези, които не са били качествено отремонтирани, както и те да бъдат оправени от ВиК в следващите  няколко седмици. Общината поиска от дружеството по-често оросяване на участъците, в които се работи, както и спазване на сроковете за строителните дейности. От страна на администрацията бе поет ангажимент за увеличаване на миенето на околните улици.

Проектът ще бъде изпълнен до края на 2023 г. в градовете Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево.

Общата стойност на проекта възлиза на 121 996 236 лева, от които: 76 217 149 лева представляват безвъзмездно финансиране от Кохезионния фонд, 13 450 085 лева е делът на националното съфинансиране от държавния бюджет, 11 996 297 лева е собственият принос на ВиК ЕООД Стара Загора, заедно с 20 332 706 лева разходи за ДДС.

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

По този начин ще бъде завършен целият маршрут до мистичната местност, като това ще бъде втори ремонтиран участък от пътя за култовия връх

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод твърдения на Института по пътна безопасност

Обновяват мултифункционалното спортно игрище в центъра на Млечино

Обновяват мултифункционалното спортно игрище в центъра на Млечино

Финансирането е със средства от Програмата за капиталови разходи в тазгодишния бюджет на община Ардино

Предстои спасително проучване на археологическите обекти по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

Предстои спасително проучване на археологическите обекти по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

За да се намали забавянето на строителните дейности по линията, НКЖИ и НАИМ-БАН изготвят план за разделяне на проучването на два етапа, синхронизиран с работната програма на изпълнителя

Община Разград обяви обществена поръчка за инвестиционна концепция за изграждане на Водородна индустриална зона

Община Разград обяви обществена поръчка за инвестиционна концепция за изграждане на Водородна индустриална зона

След приключване на поръчката Общината ще може да търси инвестиции и да кандидатства през ЕК за реализация на дейности от програмата си за енергийна ефективност