STEM училище ще бъде създадено в сградата на детски център „Музейко“ в София

239

То ще бъде с фокус върху природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката


Преди минути Столичният общински съвет одобри доклад на кмета Йорданка Фандъкова за намаляване на капитала на „Спортна София - 2000“ ЕАД и даване на съгласие за подписване на Меморандум за сътрудничество между Столична община, Фондация „Америка за България“ и Химико-технологичен и металургичен университет за „създаване на първото в България иновативно училище от ново поколение с фокус върху изучаването на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM) в съвременна и мотивираща образователна среда, което да служи и за база за продължаващо обучение на учители от цялата страна в съвременни образователни практики и иновации.“

Фондация „Америка за България“, която създаде и финансира детския център „Музейко“ на ул. „проф. Боян Каменов“ 3, ще дари имота и сградата на музея на Столична община заедно с цялото оборудване и обзавеждане за създаването на STEM училище и ще разработи програмата за него.

Химико-технологичният и металургичен университет (ХТМУ), който се намира в съседство на "Музейко", ще дари сградата на ул. „Проф. Георги Брадистилов“ 3, както и 7.85% ид. ч. от правото на собственост върху имота.

От своя страна общината ще извади от капитала на „СПОРТНА СОФИЯ – 2000“ терен с площ 31 382 кв. м заедно с намиращите се в него 5 сгради и съществуващите в тях спортни обекти и ще ги даде  на Министерство на образованието, които ще се ползват от ХТМУ за тяхната спортна база.  

Предвижда се "Музейко" да продължи да работи като детски музей след учебните часове и в почивните дни. Предстои споразумението между трите институции да бъде обсъдено и гласувано от Столичния общински съвет.

Детски научен център „Музейко“ е най-големият детски научен център в Източна Европа. Той е създаден по модела на детските музеи в САЩ, като съобразява резултатите от най-новите проучвания за детското развитие и процесът на учене при деца на различни възрасти. Всичко в дома на „Музейко“ е премислено до най-малката подробност – от характерната архитектура през енергийната ефективност до пространството за интерактивни експонати, всеки от които събужда любопитство у децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства.  Цялото съдържание на „Музейко“ е създадено от водещи учени, педагози и дизайнери и е съобразено със съвременните тенденции в образованието. Разработките се базират на теориите за учене чрез игра и приложни дейности, множествена интелигентност, сугестопедия и други техники за ускорено учене и разгръщане на потенциала.

„Музейко“ произвежда електричество, събира дъждовната вода и се отоплява с геотермална енергия. Дизайнът на стъклените обеми на сградата включва баланс на топлинни загуби, отблясъци, параметри на използваното стъкло, визуално качество и вариации в наличието на дневна светлина, което осигурява достатъчното й количество и визуална връзка с околната среда, увеличаващи производителността и комфорта на служителите. Озелененият покрив спомага и за вътрешния комфорт в сградата, редуцирайки външния шум и вибрации. Интересна част от проекта е уникалната фасада на „Музейко“ с т.нар. малки планини – три пластични обема с облицовка от дърво, текстил и керамика, пресъздаващи традиционните български занаяти дърворезба, шевица и рисувана керамика.

Снимки: "Музейко"

Музейко“ беше открит официално на 1 октомври 2015 година. Концепцията за сградата, планирането, интериорния дизайн и части от графичния дизайн са разработени от Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership Team (LHSA+DP) – американска архитектурна компания, специализирана в създаването на детски музеи. "А и А Архитекти" са българските партньори на LHSA+DP, работили по всички фази на проекта и осъществяващи авторски надзор по време на строителството. Сградата е проектирана в съответствие със стандарта LEED GOLD и включва редица зелени технологии за производство и съхранение на енергия, с ниски експлоатационни разходи и високо качество на вложените материали.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг