Столична община и ЕИБ подписаха договор за заем на стойност 50 млн. евро за пешеходна инфраструктура

64

Тези инвестиции ще ни дадат възможност да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоарите във всички квартали в града, каза кметът Йорданка Фандъкова


Общо 50 млн. лева е инвестиционният заем от ЕИБ. Той допълва одобреното финансиране, отпуснато от ЕИБ през 2021 г. Допълнителният заем, чието подписване бе отбелязано днес, е предназначен за многогодишната инвестиционна програма на София, в която са включени и инвестиции в кварталите, включително и за изграждане и рехабилитация на общински пътища, трамвайни линии, велосипедни и пешеходни алеи, както и за друга градска инфраструктура в обхвата на действащия План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на българската столица.

По-конкретно, заемът ще позволи на Столична община да подобри градската среда, да увеличи дела на проектите, насочени към пешеходната инфраструктура, включително за хора с ограничена подвижност.

За кредита няма да има специфично обезпечение, такси и комисионни. Добрите финансови условия се дължат и на стабилния дългосрочен кредитен рейтинг на София - 'BBB със стабилна прогноза, който е равен на рейтинга на България, казват от Столична община.

Рейтингът се потвърждава от  Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" /S&P Global Ratings/ и се основава на икономическите показатели, които са по-добри от средните за страната, добрата ликвидност, диверсифицираната местна икономика и ниската безработица. 

„Създадохме специална програма за изграждане и реновиране на тротоарни настилки, с която целим обновяване на тротоари във всички райони/квартали на София. Тези инвестиции ще ни дадат възможност да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоарите в града“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община има само инвестиционни заеми и ЕИБ е единствен наш партньор, посочи също кметът. Благодарение на подкрепата на банката са изпълнени важни проекти като завода за отпадъци, за градския транспорт и метрото.

До 30% от средствата ще бъдат предоставени директно на районните администрации. Ролята на районните кметове при изпълнението на проектите е много важна, както и при подготовката на програмата.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на държавите членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигане на политическите цели на ЕС. ЕИБ работи в тясно сътрудничество с България от 1992 г. и е подкрепила икономиката на страната с близо 5,7 млрд. евро.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Фотоволтаичния парк „Тенево Солар“ е първи етап от комплекс „Тенево“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия

Фармацевтична фабрика изграждат в созополското село Зидарово в района на Странджа

Фармацевтична фабрика изграждат в созополското село Зидарово в района на Странджа

На втори етап ще бъдат реализирани стопански комплекс за отглеждане на билки, лечебни растения, овощни дървета и млекодайни животни, както и събитиен център и миниголф игрище

Обновяват зелена площ в павликенското село Стамболово и изграждат детска площадка

Обновяват зелена площ в павликенското село Стамболово и изграждат детска площадка

Около нея ще бъде изградена алейна мрежа, ще бъдат осигурени пейки за отдих и ще бъде поставена чешма

Министър Цеков: Започваме разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища

Министър Цеков: Започваме разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и други

Ще облагородяват крайбрежната зона на Каварна

Ще облагородяват крайбрежната зона на Каварна

Проектът включва архитектурно оформление на пешеходната зона с подходящи настилки и благоустрояването й с кътове за отдих и елементи на парковия дизайн