Светлинно и лазерно шоу ще отбележи 40-годишнината на паметника „Създатели на българската държава“

31

Със своята архитектурна пластика и скулптурни форми той представя най-значимите исторически моменти на създаването и развитието на България


През 2021-ва година се навършват 40 години от откриването на МК „Създатели на българската държава“. Със самата композиция се реализира нова архитектурна форма – мемориален комплекс, който се превръща в едно от най-значимите произведения на монументалното изкуство от 80-те години. Паметникът е открит на 28 ноември 1981 г. във връзка с мащабната инициатива за отбелязване на 1300 години от началото на българската държава.

Тържественото отбелязване на 40-годишнината ще се ограничи с близо едночасова програма на открито на паметника на 26 ноември. От 17.00 часа под мозайката триптих НД „Традиция“ ще представи спектакъла „Създатели на българската държава“. На гостите, участници в изграждането на монумента ще бъдат връчени специално изработени за годишнината плакети с изображение на паметника. Веднага след това ще започнат светлинното и лазерното шоу. Те също са подготвени специално за честването и ще могат да се наблюдават както вътре в самия мемориален комплекс, така и от града в подножието на паметника.

Тематично ще бъдат осветени скулптурните фигури. В 3D мапинг ще бъдат анимирани и проектирани архивни видеа и кадри с дрон, които проследяват изграждането на мемориала от празната поляна до извисяването на монумента. Програмата ще завърши с празнични илюминации, които ще бъдат синхронизирани и със специално подбрана музика.

Община Шумен организира безплатен транспорт за гражданите, които желаят да присъстват на честването. Автобусите ще тръгват от общината в 16.00 и 16.30 часа и ще направят още два курса и на връщане след приключване на събитието.  

Паметникът „Създатели на българската държава“ се превърна в знаков елемент на туристическата карта на България. Интересът към него расте, а в съчетание с условията, които предлага и Шуменското плато, комплексът е притегателно място също за спортни и културни събития. Тук са провеждани състезания по различни летателни спортове, туристическо ориентиране, лека атлетика и др.

Паметникът е бил сцена на концерти, театрални, оперни и фолклорни спектакли, като изпълненията на хора за църковно-славянски песнопения „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, Валя Балканска, Елица Тодорова и Стунджи, на италианския тенор Фабио Армилиато, Йоана Буковска, Надежда Цанова, примабалерината Веса Тонова и балетиста Росен Канев, участниците във фестивала „Шумла“ и др.  

През тази година паметникът беше представен като един от маршрутите във виртуалното издание на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“ през април, но технологиите не могат да заместят цялостното преживяване на място. Липсата на реални посещения беше донякъде компенсирана от възможностите на дигиталната реклама за популяризиране, която да доведе тук повече туристи в бъдеще.  

Шумен, МК „Създатели на българската държава“, РИМ, Шуменската крепост, Томбул джамия, НИАР „Мадара“ и др. обекти присъстват вече и в официалния интерактивен гид на България, създаден със съдействието на Министерството на туризма – iLoveBulgaria. В класацията на платформата паметникът е сред десетте най-посещавани туристически обекти през летните месеци на тази година – юни, юли и август (на осмо място).  

Статистиката показва, че от началото на годината досега близо 18 000 туристи са посетили комплекса, като от тях 3 100 са от чужбина. От неговото създаване досега паметникът е посрещнал общо близо 2 400 000 туристи. Това са само регистрираните посетители, които са заявили беседи. В действителност броят им е много по-голям.

ОЩЕ НОВИНИ

„Морфология на пространството“

„Морфология на пространството“

Обединени в едно пространство от обща концепция, авторите представят своите концептуални и пластични подходи към темата в многообразие от медии

Обявиха конкурс за участие във Венецианското биенале за изкуство 2022

Обявиха конкурс за участие във Венецианското биенале за изкуство 2022

Експозиционното пространство Spazio Rava се намира в историческа сграда в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде

Търсят художници доброволци за преобразяване на детски отделения в болниците

Търсят художници доброволци за преобразяване на детски отделения в болниците

Фондация „За доброто“ стартира кампания „Светулка“ за светли и шарени детски отделения и дружелюбна лечебна среда за децата

Копието на спътника „Интеркосмос България-1 300“ ще бъде експонирано в монумент

Копието на спътника „Интеркосмос България-1 300“ ще бъде експонирано в монумент

В интерактивния проект, разработен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, са предвидени светлинни вертикални табла с информация, които ще се захранват от посетителите чрез велосипеди, генериращи електричество

NEVER DEMOLISH

NEVER DEMOLISH

Проектът трансформира павилиона Mies van der Rohe в Барселона, за да акцентира върху рехабилитацията на съществуващи жилищни сгради

Възстановяват ограда със сграфито техника между две красиви сгради в София

Възстановяват ограда със сграфито техника между две красиви сгради в София

Недвижимите културни ценности се намират на ул. „Париж“ 1 и ул. „Московска“ 29