Свежи идеи за обновяване на пространството около НДК

3645
Предложенията, които в краткосрочен план биха могли да преобразят мястото, ще бъдат представени в изложба на 16 юли пред НДК.

 

Част от идеите са тих кът, кът за кучета, редизайн на павилионите, велосипеден паркингсянка над пейките, реконструкция на рампите за колички, фитнес и читалня на открито, обществена тоалетна, постоянна експозиция, разказваща за миналото, както и културно-информационен център и постоянен афиш на събитията на лятната естрада. Това са някои от предложенията от работилницата за идеи по време на поредицата от събития на тема "Стратегия за обществените пространства на София", които се проведоха на 25, 26 и 27 юни.

 

Организатори на инициативата бяха сдружение „Архитекти за София", съвместно със Столична община и „Асоциация за развитие на София". Гост на събитието бе Елена Мадисън, вице-президент PPS (Project for Public Spaces), Ню Йорк - организация с 35 годишен опит в обживяването на градски пространства.

 

Арх. Димитър Паскалев от "Архитекти за София", и Елена Мадисън, вицепрезидент PPS (Project for Public Spaces), Ню Йорк. Снимка: citybuild.bg.

 

Пред журналистите Елена Мадисън презентира метода Placemaking, чийто фокус е върху хората и техните нужди. Методът е многостранен подход за планиране и управление на обществени места. На свой ред арх. Димитър Паскалев представи резултатите от работилницата и предложенията за обновяване на пространството около НДК. Обобщението от проведените инициативи и изготвените документи ще бъдат внесени официално на вниманието на кмета, столичния общински съвет и заинтересованите институции.