СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В 26 свлачищни района се изграждат системи за мониторинг
 Facebook

В 26 свлачищни района се изграждат системи за мониторинг10.09.2021 / 17:22 - CityBuild.bg

Проектът беше представен в МРРБ.

 

Системите се изпълняват по проект „Превантивни дейности чрез изграждане / възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони" с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда". Общата стойност е 2 500 924 лв., от които 2 125 785 лв.  европейско финансиране и 375 138 лв. национално финансиране.    

 

20 са населените места, където ще се разположат измервателните системи в 16 общини: Бобов дол, Брегово, Варна, Габрово, Гулянци, Долни Чифлик, Златарица, Котел, Кърджали, Лом, Лясковец, Несебър, Оряхово, Плевен, Стражица, Тетевен.  Това са райони с проявени активни или периодично активни свлачищни процеси, засягащи урбанизирани територии, територии на транспорта, обекти на социалната инфраструктура и техническата инфраструктура, основни пътни артерии в страната и други. Общата засегната площ от тези процеси е над 9 хил. дка. Целта е ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората в тези райони.   

 

„Проектът е от изключителна важност, тъй като започвайки да правим път, в не малко случаи засичаме свлачище, което трябва да се укрепи, за да се продължи с пътя", каза регионалният министър. Друг пример, който тя даде, е с изграждане на водопроводи, „когато отново често пъти се натъкваме на свлачище, което трябва да се укрепи, за да продължи ВиК-мрежата".

 

По думите на министъра с изпълнението на проекта не просто ще се събере една база данни, а ще могат да се направят анализи, които да се използват за превантивни дейности и при нужда ефективна защита на населението в тези райони. С изпълнението на проекта ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4 000 жители в тези общини.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор