Своята първа еко класна стая откри община Казанлък

3574
Тя е изградена от биоматериали - предимно дърво, глина и слама, а осветлението е енергоспестяващо.

 

Стаята е изградена в Основно училище „Чудомир". В проекта са вложени близо 100 хиляди лева. За проекта не са изсичани дървета, увериха от "Загорка зелен фонд".

 

 

По време на откриването на новата еко класна стая на 26 ноември Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, благодари на екипа на „Загорка Зелен фонд" за реализацията на проекта. Тя заяви още: „Радвам се, че този проект беше насочен изцяло към Казанлък, заслужено. Архитект Гергана Барабонкова не само е казанлъчанка, тя е родолюбива наша съгражданка и е създала този прекрасен проект, с който Казанлък се пребори за реализирането му именно тук. Разбира се, в това се включиха и нашите съграждани, които бяха много активни, за да може проектът наистина да се случи в нашия град".

 

 

Във връзка с избора на училище, в което да бъде изградена еко класна стая, Стоянова добави: "Когато обсъждахме къде точно да направим проекта, не случайно избрахме двора на училище "Чудомир". Първо, защото той е много зелен и широк. Второ, защото училището се намира почти в центъра на нашия град, така че децата от училищата и от кварталите "Изток" и "Запад" ще могат да провеждат тук своите учебни занимания".

 

Учебните часове, които ще могат да бъдат провеждани от всички заявили желание училища, са: изобразително изкуство, домашен бит и техника, както и всички други природолюбителски часове.

 

 

Припомняме, че проектът за еко класна стая стартира през 2014 година, когато "Загорка зелен фонд" организира конкурс. В него взеха участие арх. Гергана Барабонкова /основател и директор на Energy+International/ и студенти по архитектура, които успяха да спечелят конкурса със своя първи по рода си проект за еко класна стая. След като проектът на арх. Барабонкова беше избран за реализация, гражданите на Казанлък проявиха голяма активност в гласуването той да се реализира именно тук.

 

Редактор: Ема Димитрова