Търсенето на гъвкави офис пространства ще се увеличи

116

Много организации преосмислят стратегията си за работното място и възприемат хибридни модели на работа


Наемателите все повече се обръщат към решения в подкрепа на хибридния начин на работа. Анализът на 44 ключови офис пазара в региона на ЕМЕА показва, че общият обем на гъвкавите работни пространства се увеличава със 155,000 кв.м. Според доклада на Colliers - Flexpansion 2021, този ръст се равнява на 25,000 допълнителни работни места или 285,000 кв.м новооткрити площи, които обаче се компенсират от 130,000 кв.м закрити площи и още 23,000 кв.м изоставени площи. Близо една трета от закритите площи се дължат на оптимизирането на дейността на WeWork (американска компания за търговски недвижими имоти) в ключови европейски локации като Барселона, Копенхаген, Лондон и Осло.  

Том Слей, ръководител отдел "Консултации за гъвкави работни пространства в Colliers EMEA, заявява: "Тъй като наемателите все повече се обръщат към гъвкавите решения в подкрепа на новите хибридни работни модели, доверието в сектора се завръща и операторите вече търсят възможности за разширяване. Няколко пазара отчитат нарастващи нива на заетост на гъвкавите работни пространства. Например Дъблин и Копенхаген съобщават, че търсенето е довело до нива на заетост, близки до капацитета."

В подкрепа на доклада Flexpansion 2021 са и резултатите от проучването на Colliers 2021 за гъвкавите работни пространства. Респондентите казват, че:  

  • 60% от операторите са по-склонни да навлязат на нови пазари през следващите 12 месеца;
  • 67% от операторите е вероятно да се разширят спекулативно през следващите 12 месеца;
  • 77% заявяват, че се наблюдава увеличение на търсенето на "нефиксирано работно място";
  • 72% съобщават за увеличение на средния брой бюра на сключен договор.

Активност на операторите

IWG (британско холдингово дружество, което предлага обслужвани офиси) продължава да се разраства по-бързо, отколкото се консолидира, с 15 нови проекта, които трябва да бъдат открити до края на тази година и през 2022 г. с марките Regus и Space. В перспектива дуото IWG-WeWork представлява само 20% от предстоящите за реализация проекти, което е забележително, тъй като на тях се пада една трета от всички съществуващи площи.

В коментар Том Слей казва: "Диверсификацията на операторите може да доведе до активизиране на по-малките играчи и в крайна сметка до по-голямо разнообразие от продукти и концепции на пазара на гъвкави пространства."  

Наблюдава се значително увеличение на партньорствата между операторите, обусловено от апетита на инвеститорите да взаимодействат директно със сектора и специализираните оператори, за да предоставят по-добри условия на наемателите. Освен това наемодателите все по-често разработват свои собствени гъвкави продукти, предимно като реакция към наемателите, които търсят всеобхватни и гъвкави решения, докато се връщат на работа.  

Разширение

Размерът на гъвкавите площи на пазара на офиси в региона на ЕМЕА представлява само 2% от предлагането, което оставя вратата на офисите твърдо отворена за навлизане на съществуващи и нови оператори на пазара. Пример за това е Grafter, който разшири дейността си в Дъблин и Microlab в Ротердам, докато X+Why сключи четири договора за управление в Бирмингам и Лондон, удвоявайки присъствието си в рамките на една година. Във Финландия YIT придоби UMA Workspace и създаде YIT Workery+ в три обекта в столичния район на Хелзинки. Продуктът Myo flex на LandSec открива втория си обект, а The Office Group сключва договор за управление с Argent за разработване на нов център за работни пространства с площ 16,000 кв. м в лондонския квартал Кингс Крос. Welkin и Merkai са договорили условията за третия си обект в Париж с UBW в La Defence, Design Offices увеличават броя си в Дюселдорф, а в Кайро, Рияд и Дубай публичните власти стимулират търсенето на по-малки гъвкави площи.

В заключение Том Слей казва: "Тъй като много организации преосмислят стратегията си за работното място и възприемат хибридни модели на работа, търсенето на гъвкави пространства ще се увеличи, като сателитни офиси, отдалечени от централата, или в подкрепа на нови хибридни стратегии за работа. Освен това натискът, който ESG ангажиментите вероятно ще окажат върху недвижимите имоти, може да допринесе за увеличаване на търсенето на гъвкави площи, тъй като се очаква съществуващият офис фонд да бъде променен в унисон на  предстоящите изисквания. Докато тече тази трансформация или до изтичането на договорите за наем, организациите могат да търсят гъвкави площи в междинния период."

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

Стартира изложението на мебелната и дървообработващата промишленост – ТЕХНОМЕБЕЛ

От утре в продължение на четири дни близо 100 фирми ще представят машини, софтуер, продукти и материали от последно поколение за индустрията

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

Как да се сдобиете с билет за изложението ТЕХНОМЕБЕЛ 2024?

От 23 до 26 април международният формат превръща София в пресечна точка за Източна Европа на мебелната и дървообработващата промишленост

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Близо 100 са участниците в 20-ото юбилейно издание на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Близо 100 са участниците в 20-ото юбилейно издание на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Изложителите от България и чужбина ще представят над 300 регионални и световни брандове

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Ремонт с подобни мащаби по сградата не е правен от нейното откриване