Товаро-разтоварната рампа HTL2 ISO от Hörmann се отличава с 55% по-добра изолация

40

В комбинация със специално адаптирана секционна врата рампата е устойчиво решение и спомага за спестяване на разходи за енергия


Нарастващите изисквания към енергоспестяващи концепции за товаро-разтоварната техника изискват индивидуално съгласувани решения в логистиката. Товаро-разтоварната рампа HTL2 ISO на Hörmann предлага много добра изолация в състояние на покой и при товаро-разтоварни работи.

За да се гарантира, че товарните пунктове са оптимално изолирани, добрата топлоизолация на товаро-разтоварната рампа и вратата са важни. Енергоспестяващата рампа с подаващ механизъм HTL 2 ISO на Hörmann в комбинация със специално адаптирана секционна врата е устойчиво решение, съобразено с тази цел. Тя предлага около 55% по-добра топлоизолация от неизолираните товаро-разтоварни рампи с подаващ механизъм.

Минимални загуби на топлина

От много години Hörmann препоръчва направляване на вратата пред товаро-разтоварната рампа за халета с контролирана температура, комбинирано с фиксиран изолационен панел под товаро-разтоварната рампа. Тази концепция както и досега е в крак с времето. Инвестицията, вложена в HTL2 ISO, е особено ефективна, ако вратите се използват ежедневно за товаро-разтоварни работи съответно при продължителност на експлоатация от осем до девет часа.

Товаро-разтоварната рампа HTL2 ISO има подвижни изолационни панели с дебелина 50 мм, които са закрепени под платформата и скосения ръб на подаващия механизъм - почти на същата височина като изолацията на пода на халето. Патентованото решение намалява енергийните загуби през корпуса на сградата (т. нар. топлинни загуби от топлопреминаване през сградните ограждащи конструкции) и осигурява ефективна топлинна защита. При изтласкване на скосения ръб на подаващия механизъм навън се придвижва и изолационният панел, така че загубите на енергия да се намалят и по време на товаро-разтоварни работи. Загубата на топлина от въздушни течения, например през пролуката между товаро-разтоварната рампа и шахтата, също се намалява чрез вертикални и хоризонтални уплътнения.

Скосеният ръб на подаващия механизъм тип IC (Increased Clearance) е стандартно оборудван с нефиксирана опорна повърхност с дължина 390 мм и следователно е подходящ и за хладилни превозни средства с ниско разположена товарна платформа.

Монтажът на товаро-разтоварната рампа с подаващ механизъм се осъществява значително по-бързо, тъй като всички изолационни панели и уплътнения са предварително монтирани. Освен това, въз основа на добре достъпната хидравлика, товаро-разтоварната рампа HTL2 ISO е изключително удобна за техническо обслужване.

За нови сгради Hörmann препоръчва комбиниране на HTL2 ISO с подходяща индустриална секционна врата, която е заострена в долната част, за да съответства на контурите на товаро-разтоварната рампа. Индустриалните секционни врати SPU F42 / APU F42, респ. PU 67 Thermo / APU 67 Thermo се предлагат винаги с адаптирана долна част на вратата.

С по-добрата изолация на товаро-разтоварната рампа HTL2 ISO на Hörmann се постига ефективно намаление на скъпата енергия, свързани с товаро-разтоварната рампа.

Новоразработен уплътнителен и центриращ блок

Във връзка с HTL2 ISO, секционната врата се затваря директно върху издаващия се 160 мм напред изолационен панел на товаро-разтоварната рампа и по този начин осигурява оптимална топлоизолация, дори когато не се използва. Разработеният от Hörmann уплътнителен и центриращ блок направлява надеждно вратата в областта на товаро-разтоварната рампа и я уплътнява. Благодарение на адаптираното изпълнение в долната част на вратата в шахтата се изисква само малка пролука (с ширина от 110 мм) за направляването на вратата. Това минимизира разходите и усилията, необходими за изграждането на шахтата, която запазва своята стабилност без допълнително укрепване.

Шахтата запазва своята стабилност и е в състояние да отведе силите на удара в пода на халето, генерирани по време на скачването. По този начин се избягват повреди по сградата и товаро-разтоварната рампа.

Освен това HTL2 ISO се предлага в комбинация със системата DOBO (Docking before opening) на Hörmann. Камионът може да се скачи с товарния пункт със затворени врати. Вратите на превозното средство се отварят едва когато се вдигне секционната врата за товаро-разтоварните работи. Това намалява температурния обмен допълнително и осигурява непрекъснати хладилни вериги. Издаденият напред изолационен панел на товаро-разтоварната рампа и вдлъбаването на рампата са на едно ниво, което позволява безпроблемно използване на стандартна врата.

Снимки: Hörmann. Товаро-разтоварната рампа HTL2 ISO на Hörmann се предлага и в изпълнение със система DOBO и може да се комбинира със стандартна врата.

ОЩЕ НОВИНИ

Товаро-разтоварната рампа HTL2 ISO от Hörmann се отличава с 55% по-добра изолация

Товаро-разтоварната рампа HTL2 ISO от Hörmann се отличава с 55% по-добра изолация

В комбинация със специално адаптирана секционна врата рампата е устойчиво решение и спомага за спестяване на разходи за енергия

"КСЕЛА България" с инициатива "ВЪРНИ ПАЛЕТА, СПАСИ ДЪРВЕТА!"

"КСЕЛА България" с инициатива "ВЪРНИ ПАЛЕТА, СПАСИ ДЪРВЕТА!"

С цел да реализира своята стратегия за устойчиво бизнес развитие, дружеството предприе първата си конкретна инициатива в областта на повишаването на осведомеността за опазването на дървесината и околната среда

Започна българското индустриално изложение MachTech&InnoTech

Започна българското индустриално изложение MachTech&InnoTech

От днес до 16 септември Интер Експо Център в София е пресечна точка за всеки с интерес към индустриалните машини и технологии

Бърз монтаж и атрактивна визия предлага новата система EP30 за преградни стени

Бърз монтаж и атрактивна визия предлага новата система EP30 за преградни стени

EP30 е с най-малката видима ширина на профилите в своя клас

GROHE подкрепя тазгодишното издание на "Реките на София"

GROHE подкрепя тазгодишното издание на "Реките на София"

Този уикенд стартира третото и най-голямо досега издание на познатия на столичани фестивал, който има за цел да покаже колко приятно място за отдих могат да бъдат коритата на градските реки, ако полагаме грижи за тях

GROHE спестява 37 милиона пластмасови елементи годишно

GROHE спестява 37 милиона пластмасови елементи годишно

Компанията се стреми да елиминира цялата ненужна пластмаса в продуктовите опаковки