Третият рунд на инициативата за Европейско градско управление приема кандидатури

129

На 5 ноември ще се проведе уебинар, на който заинтересованите кандидати могат да намерят повече информация


Третият рунд за кандидатстване по инициативата Европейско градско управление (EU City Facility) в подкрепа на общини и местните власти с цел да ускорят инвестициите в устойчива енергия, е отворен до 17 декември. Третият етап ще подкрепи разработването на 69 инвестиционни концепции с общ бюджет от 4,14 милиона евро. В миналите етапи за кандидатстване бяха включени разработването на 30 инвестиционни проекта в 14 страни (в рунд 1) и избор на 69 успешни кандидата от 19 страни (в рунд 2), които в момента са в процес на подписване на договорите.


На 5 ноември 2021 г. ще се проведе уебинар, на който заинтересованите кандидати могат да намерят повече информация. В рамките на уебинара може да се свържат с локалните експерти за асистиране по проекта или с информационното бюро на EUCF.

В рамките на инициативата за Европейско градско управление се финансират разработването на инвестиционни концепции с фиксирана безвъзмездна помощ до 60 000 евро. Бенефициентите използват гранта, за да подкрепят дейностите, необходими за развитието на инвестиционната концепция, включително (технически) проучвания за осъществимост и различни ключови анализи, фокусирани върху техните проекти и цялостния пазар, заинтересовани страни, правни, икономически и финансови аспекти. Целта на гранта не е директното финансиране на инвестиционните намерения, а по-скоро помощ в развитието на концепциите, което може да увеличи шансовете за реализирането им чрез допълнителни последващи инвестиции.


Кандидатстването е отворено за всички общини/местни власти, техните групи и местни публични организации, областни центрове и местни власти от държавите-членки на ЕС, държавите от ЕИП-ЕАСТ (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) и Обединеното кралство.


Кандидатите трябва да имат политически одобрен климатичен и енергиен план и да покажат политически ангажимент за реализирането на техните инвестиционни проекти чрез писмо с препоръка, подписано от кмет или друг релевантен политически субект. Цялата информация за условията по кандидатстването и допустимост могат да бъдат намерени на официалната форма за кандидатстване и на официалния уеб сайт на EUCF.


Какво е EUCF?


Създаден в рамките на Рамковата програма за изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“, инструментът „Град на ЕС“ (EUCF) подкрепя общините, местните власти, техните организации и местните публични субекти, обединяващи общини/местни власти в Европа с персонализирана, бърза и опростена финансова подкрепа (под формата на еднократни суми до 60 000 евро) и свързани услуги, за да им се даде възможност да разработят релевантни инвестиционни концепции свързани с изпълнението на действията, определени в техните планове за действие в областта на климата и енергията. Проектът е иницииран и управляван от Energy Cities/ Climate Alliance/ Adelphi/ Fedarene/ Enviros и финансиран от програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“.


EUCF обхваща 27-те държави-членки на Европейския съюз и държавите от ЕИП-ЕАСТ, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.


EUCF предоставя повече от 12 милиона евро в подкрепа на своите бенефициенти, избрани чрез четири отворени покани. С първата покана, организирана през 2020 г., бяха отпуснати 1,8 милиона евро на 30 бенефициенти. Втората покана за кандидатстване приключи през май 2021 г. и ще разпредели по 4,14 милиона евро на избраните бенефициенти.

ОЩЕ НОВИНИ

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Семестърът е седмият в образователната програма Panda Labs на природозащитната организация и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството

МОСВ получи научния доклад, основа за инициативата за възстановяване състоянието на градските реки

МОСВ получи научния доклад, основа за инициативата за възстановяване състоянието на градските реки

Инициативата на бившия вече министър Юлиян Попов започна с фокус върху реките на София

Започва поставянето на новата временна инсталация в Градската градина в София на мястото на бившия Мавзолей

Започва поставянето на новата временна инсталация в Градската градина в София на мястото на бившия Мавзолей

В пространството е предвидена и програма от тематични събития в рамките на целия период, за който проектът ще остане в градската среда

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

В тази връзка от Общината дадоха информация за премахването и засаждането на дървета в зоната, заради което имаше протести