UNStudio проектира новия щаб за създателите на K-Pop в Сеул

131

В сградата се помещават офис пространства, заседателни зали и звукозаписни студия, които са стратегически организирани


Дизайнът на UNStudio за новата сграда на централата е вдъхновен от бизнеса на YG Entertainment и музикалната индустрия като цяло. Новият щаб се намира на място, което от едната страна граничи с жилищна зона, докато от другата има мрежа от магистрали и мостове и гледка към реката и голям парк. Това позициониране определя дизайна, ориентацията на сградата и вътрешната организация.

Силуетът на новата сграда на централата прилича на тонколона и напомня повече продукт, отколкото архитектурен обект. Съществуващата сграда на YG има открит бетонен екстериор, а новата сграда се равнява по височина, етажност и функционалност с нея, като същевременно създава нов импулс.

Защитната външна фасада е подобна на черупка, като ясно дефинираните зони по нея са свързани с разположението на сградата. Тези зони се определят от вътрешното разпределение и взаимодействието с външната среда.

По фасадата има остъклени площи, а централната зона е оборудвана с балкони. Те осигуряват външни пространства за потребителите по време на работните почивки, като същевременно предпазват от слънчевите лъчи нивата по-долу.

Соларни клетки са интегрирани в южната фасада и на покрива.

В прехода към напълно непрозрачната фасада са разпределени полуостъклени зони. В някои от тях, особено тези, разположени към жилищната зона, динамичните линии се използват за подчертаване на определени участъци, докато моделът на перфорация и редуването на алуминиеви панели и стъкло осигуряват поглед върху функциите и дейностите вътре в сградата.

Зеленината функционира като продължение на близкия парк, като същевременно образува отчетлив контраст с металния екстериор на сградата. На нивото на земята растителността се простира към вътрешността на сградата.

През нощта това работно място се превръща в разпознаваема част от града. Концепцията за осветление използва фасадни линии и перфорации, за да разкрие различни слоеве в сградата, подчертавайки качеството на изпълнение, присъщо на развлекателната и музикалната индустрия.

Интериорът на съществуващата сграда на YG е в концепция „черно в черно“. Новият интериор използва противоположния подход, като вместо това въвежда ярко осветено пространство с гама от бели тонове и геометрични линии.

Качествата на заобикалящата среда са отразени и във вътрешната организация на сградата чрез взаимосвързана концепция за функциите. Тази логика, съчетана с визуална съгласуваност в материалите и геометрията, създава уникално интериорно изживяване, което е визуално свързано с външното ниво. Покривът допуска дневната светлина в централното пространство на атриума.

Седемте офис нива са с гледка към парка, разположение, което осигурява дневна светлина на всички работни етажи.

Пространствата за срещи и сътрудничество гледат към атриум, който служи като колективно пространство в сърцето на сградата. Тази зона е като централна сцена за офисите на по-ниско ниво и звукозаписните студия, както и за потребителите, персонала и посетителите.

Вътрешната фасада на атриума е подчертана от открити заседателни зали, подобни на капсули, които могат да служат като „работни зони“ или „зони за почивка“. Тези капсули допълнително позволяват визуално взаимодействие в целия атриум и към офисните етажи.

На приземното ниво атриумното пространство е домакин на скрита градина и функционира като „дневна“, за да посреща посетителите.

Ориентацията в пространството е интегрирана в интериорния дизайн чрез мрежа от геометрични линии, които насочват хората към различните зони в сградата, облекчавайки потоците и създавайки пространствена йерархия.

Headquarters YG Entertainment, Seoul, South Korea, 2017-2021

Client: YG Entertainment            
Location: Seoul, South Korea        
Building surface: 18801m2        
Building site: 3145m2        
Programme: Office, recording studios
Contribution UNStudio: Facade Design and interior design of public spaces (Concept design to Construction Supervision)
Status: Completed            

Credits
UNStudio: Ben van Berkel, Astrid Piber with Marc Salemink and Tiia Vahula, Hyoseon Park, Paul Challis    

Advisors:
Gansam Architects & Partners Co. Ltd
Interior design (+ construction drawings public spaces): EOMJI HOUSE
Interior coordination : STUDIO YUUL
Lighting design: a•g Licht

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Ремонт с подобни мащаби по сградата не е правен от нейното откриване

Община Бургас ще изгражда нова спортна зала в "Меден рудник" с алеи и зелени площи към нея

Община Бургас ще изгражда нова спортна зала в "Меден рудник" с алеи и зелени площи към нея

Общината е одобрена за финансово подпомагане по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти за 2023 година

Общинските съветници в Бургас одобриха съфинансиране за изграждане на нова сграда на Дома за стари хора в Минералните бани

Общинските съветници в Бургас одобриха съфинансиране за изграждане на нова сграда на Дома за стари хора в Минералните бани

Настоящият дом „Цвета и Анка Върбанови“ е с 32 места и не може да покрие стандартите и необходимия капацитет на помещенията

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

В него са и предложенията на гражданите от общественото обсъждане, както и тези на всички партии в Столичния общински съвет и независими общински съветници

Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, като се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Пътуващата експозиция е под надслов „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“