Ускоряват намирането на терени и проекти за нови детски градини в София

980
Държавата пък дава на общината 50 млн. лв. за изграждане на детски градини и разкриване на нови места.

В петък зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов проведе работна среща с всички столични районни кметове, за да им възложи да ускорят работата по намирането на подходящи терени, отчуждаването, проектирането и процедурите по изграждане на нови сгради за детски ясли и градини. В зависимост от необходимостта на всеки район кметовете могат да търсят и подходящи готови сгради, които да се преустроят в детски заведения. Повод за срещата беше правителственото решение от 30 юли за отпускане на 50 млн. лв. за детски ясли и градини в София. В бюджета на столицата са предвидени 24 млн. лв. за тази цел, а общо отпуснатите средства от държавата за отчуждаване на подходящи терени, проектиране и изграждане на детски заведения вече станаха 65 млн. лв.

 

Важно за осигуряването на повече нови места за детски градини е предложената от кмета на Столична община промяна в два нормативни документа на МРРБ и МЗ, с които да бъдат облекчени условията за строителство на детски градини. Промяна на правила цели пълноценно използване на терените, определени за детски градини.

 

 

Два държавни терена за изграждане на детски градини и училище в район „Студентски“ ще предостави на Столична община Министерството на образованието. Това беше решено на заседание на Министерски съвет в четвъртък. Две сгради на Министерството на труда и социалната политика в „Младост“ и „Люлин“ ще бъдат освободени и ще бъдат превърнати в детски градини.

 

Към момента Столична община подготвя проектите за строителство на 16 сгради на детски градини. За строителството им ще бъдат използвани предоставените от Министерски съвет средства. За 4 нови детски градини са издадени разрешения за строеж – това са детските градини в „Горна баня“, „Възраждане“, „Подуяне“ и „Кремиковци“. На етап проектиране са детски градини в райони „Красно село“, „Оборище“, „Младост“, две във „Връбница“ – в кв. „Обеля“ и в с. Мрамор, две в „Панчарево“ – в с. Казичене и с. Бистрица, в две в „Надежда“, и две в „Люлин“.

 

Предстои да започне проектиране на нова детска градина в кв. „Манастирски ливади – запад“. Припомняме, че наскоро протест заради изграждането на частно училище вместо общинска детска градина имаше на жители на квартала.

 

 

С решение на Министерски съвет по-рано тази година на Столична община бяха предоставени 15 млн. лв. С тях се изграждат: детска градина в „Манастирски ливади-изток“ за 8 групи, в район „Люлин“ за 5 групи и до месец ще започне изграждане на нова детска градина в м. „Павлово" – "Бъкстон“ за 5 групи и училищна сграда за две подготвителни групи в кв. „Бояна“.

 

В момента Столична община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат завършени до края на 2020 г.