Устойчивост, реалности и перспективи в строителния сектор

84

Изложенията на живо и Архитектурно-строителна седмица, стартираща на 30 март, се превърнаха в основен индикатор за състоянието на бранша


Снимка: ИЕЦ, архив

Въпреки поредицата от неблагоприятни условия на икономическия хоризонт през последните две години, българският строителен бранш демонстрира хладнокръвие и баланс. Рационалното поведение съхрани сектора в ключовите моменти и създаде добра основа за подем в постпандемичния период.

Снимка: ИЕЦ, архив

Последните месеци на 2021г. бяха белязани от поетапен ръст на строителната продукция. По данни на Националния статистически институт (НСИ), през ноември индексът на строителната продукция у нас е нараснал с 1.9% спрямо предходния месец. Възходящото движение се запазва и през декември 2021г., когато показателят нараства с 1.4% спрямо същия период през 2020г. Предпоставките за подем усетихме в дните на българското строително изложение Архитектурно-строителна седмица през юни миналата година. Сега определяното като „огледало на строителния сектор“ изложение отново ще събере на живо бранша от 30 март до 2 април. 

Снимка: Винербергер България

Статистиката отчете ръст в сградното строителство с 0.2% за декември 2021г. спрямо предходния месец. На годишна база по този показател календарният индекс на строителната продукция отчете увеличение с 3.6% спрямо 2020г. За цялата изминала година са издадени разрешения за строеж на близо 40 000 нови жилища (12 000 от тях са издадени през последното тримесечие), което е с 10 000 повече от годината преди това. Интересен показател е и увеличението на площите в ритейл парковете – от 190 450 кв.м през 2020г. на 237 000 кв.м през 2021г., по данни на Colliers. 

Снимка: Citybuild, архив

От данните може да се заключи, че браншът се възстановява. Показател за това е възходящият тренд в изложбения сектор и изложение Архитектурно-строителна седмица. През последните две години, провеждайки се на живо, българското изложение на строителния сектор се превърна в символ на устойчивостта. Сега Архитектурно-строителна седмица за пореден път ще доказва основното си значение като платформа за представяне на иновации, екосистема за съхраняване и развитие на бизнеса и обединител в предаването на кризисно know-how.

Снимка: Citybuild, архив

„Осезаемият ръст на изложителите през тази година е отчетлив показател за възходящи процеси“, коментират организаторите от Интер Експо Център. Трендът се затвърждава и от тематичното обогатяване на изложението. От тази година Архитектурно-строителна седмица набляга отчетливо върху сегментите на едрата строителна техника и инвестиционните инструменти. За първи път ще се проведе АТЕСТ Експо. Форматът се реализира благодарение на Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ). Организаторите на Архитектурно-строителна седмица създават и секция за инвестиционните инструменти, кредитирането и застраховането в строителството.

Визуализация: АТЕСТ

Какво предстои? Със сигурност бизнес контактът на живо дава най-добра възможност за начертаване на прогнози. Затова, съзнавайки от какво строителният сектор се нуждае, а именно – срещи на живо, организаторите на Архитектурно-строителна седмица полагат всички усилия за реализирането на бизнес платформа от последно поколение, която ще разгърне потенциала си от 30 март до 2 април в Интер Експо Център. Желаещите да участват с щанд все още могат да се включат, а посетителите могат да се регистрират онлайн за свободно посещение тук. Паралелно с Архитектурно-строителна седмица ще се проведе и изложение ЕКСПОМЕБЕЛ. Форматът предлага нови възможности пред бранша на обзавеждането, дизайна и интериорния текстил.

Снимка: Citybuild, архив

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София