СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
3D утопични светове създават художници на русенския кей
 Facebook

3D утопични светове създават художници на русенския кей09.09.2021 / 11:27 - CityBuild.bg

Произведенията ще са готови до 10 септември и ще останат изложени на кея до късна есен.

 

 

По инициатива на Фондация „Русе - град на свободния дух" стартира фестивалът 3D STREET ART. Темата на петото му издание е „Утопични светове" и ще даде възможност на творците да представят своите идеи за красивия свят на настоящето и бъдещето. Във фестивала ще вземат участие петима художници - специалните гости Азис Елгард от Германия и Миливой Костич от Сърбия, както и познатите на Русе Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева. Заедно те ще представят пет интерактивни триизмерни творби, три от които ще са на две равнини, а две - на една равнина.

 

Азис Елгард е на 39 години, от марокански произход, но от години живее в Германия. Семейството му активно се занимава с изкуство - баща му е скулптор, а майка му изработва прочутите марокански килими. Рисува от малък, но никога не е учил изобразително изкуство. Преди години се впечатлява от техниката  на триизмерните картини и решава да я усвои. През 2011 година за първи път участва във фестивал на триизмерното изкуство в Италия и оттогава не спира да работи само в тази посока.    


Миливой Костич с артистичен псевдоним Коле е на 50 години от Сърбия. Той е първият 3D сръбски художник на уличната живопис. Завършил е Академията за изящни изкуства в Нови Сад, Сърбия. Член е на "ULUS" (Общество за художници от Сърбия), "USUS" (Асоциация на комиксите от Сърбия) и много други културни и художествени организации. Костич има множество награди, автор е и на книги.    


GIART обединява идеите и художествените умения на три момичета - Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова от Велико Търново и Нина Ковачева от Русе. Те са сред първите и водещи имена в сферата на триизмерното улично изкуство у нас. Основна цел на художничките е популяризирането на това изкуство в България, както и насърчаването на млади автори, работещи в тази сфера.

 

 
още от Новини

още от АРТ