В Бургас одобриха изграждане на нова болнична сграда към Комплексния онкологичен център

39

Одобрено е и разкриване на нов Медицински център, който ще осигурява по-широк достъп на пациентите


Снимка: Община Бургас

На 26 октомври Общинският съвет на Бургас даде зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас. Той обслужва както Бургаска, така и област Ямбол, а след като проектът се реализира, ще бъде най-модерният Онкологичен център на територията на страната, заяви кметът Димитър Николов.

С изграждането на новата болнична сграда ще има възможност да се съберат под един покрив всички дейности на здравния център, като част от корпуса е предвиден и за учебна база на студентите от Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Теренът, в който е предвидено изграждането на новата медицинска база, е общинска собственост и е в непосредствена близост до съществуващата сграда на КОЦ-Бургас. Зданието ще се стои от сутерен и 9 етажа, свързани комуникационно помежду си посредством две стълбищни клетки, разположени диагонално в два противоположни края на петното на сградата. В близост до стълбищата са предвидени два асансьора – един за посетители, един служебен, и двата са достъпни за трудноподвижни хора и два болнични. Очаква се и разходите на Онкологичния център да намалеят, защото в момента общината плаща 26 000 лв. месечен наем на УМБАЛ Бургас, чиито етажи ползва.  

Освен новата болнична сграда, ще бъде създаден и медицински център „Вяра и Надежда – Бургас“. Причината е, че като заведение за болнична помощ Комплексен онкологичен център не може да сключва договори с НЗОК по клинични пътеки и амбулаторни процедури за извънболнична медицинска помощ, което ограничава достъпа на гражданите до специалистите и медицинската апаратура. Специализираните кабинети в Диагностично-консултативния блок са с работно време от понеделник до петък от 7.30 до 14.30 часа, а в останалото време не се ползват. Идеята е новият център да работи в следобедните часове и да улесни гражданите. 

ОЩЕ НОВИНИ

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен