В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

76

Акценти в програмата са ангажиране на общността в преосмислянето на архитектурното наследство, изкуството като похват за развитието и спасяването на пространства и желанието на институциите и гражданите да намерят нови инструменти за градско обновяване


Програмата в Музея на архитектурата на ул. „Иван Вазов“ 35 във Велико Търново съдържа прожекции на късометражно кино, лекции, изложби и дискусия - всички те предложени от местни хора или партниращи организации, проявили желание да участват във фестивала „48 часа Варуша Юг“. Съюзът на българските архитекти припозна каузата и преотстъпи за безвъзмездно ползване сградата на Музея за времето на фестивалните дни, организирани от „Варуша Юг“.

ПРОГРАМА:

ПЕТЪК, 19 август

18:00

Архитектурна изложба „Изкуства на обществения форум“. Една гостуваща изложба на Съюза на архитектите на България, която разглежда съвременното отношение на художници, архитекти, дизайнери, урбанисти, общински ръководства и институции към естетическото изграждане на обществените открити и покрити пространства.

Изложба с плакати от творческата работилница за ситопечат „Въпрос на време“. Организирана от „Hoпойнт Ателие“, работилницата се проведе от 21 до 26 юни и беше част от културната програма “10 дни култура в 6-ти участък” в Габрово. По време на работилницата Албена Лимони, Денислав Големанов, Захари Димитров и Костадин Кокaлaнов - български дизайнери и артисти, работещи в различни сфери на визуалните изкуства, се впуснаха в петдневно приключение в ситопечата и изработиха над 200 социални плаката с единственото условие те да задават въпрос към публиката. За представянето на част от резултатите екипът избра да използва едно от празните помещения в квартал „6-ти участък“, като го превърна в галерия. Друга част от плакатите бяха разлепени на различни места из квартала, като по този начин се акцентира и на другилокации, които заслужават внимание.

Представяне на творбите на участниците от първата работилница за зийн - “Спомени от Варуша юг“. През юни в Народна библиотека „П. Р. Славейков“ се проведе работилница за зийн-издания на тема „Спомени от Варуша юг” с водещ Милена Симеонова. Творбите на участниците дадоха начало на мини-библиотека със зийнове, свързани с квартала. Второто издание ще се проведе на 20 август по време на фестивала „48 часа Варуша юг“. През есента е предвидено да се проведе и трето финално издание на формата. В резултат на тези срещи ще се получи една по-широка картина за това как хората разглеждат и мечтаят за квартала. „Зийн“ е независимо печатно издание, често създадено от един човек, на тема, която вълнува неговия автор. Може да съдържа фотографии, рисунки, колажи, поезия, размисли и други. Обикновено е под формата на малка, ръчно изработена книга.

Фотографска изложба от международния кинофестивал „Карантината“, който вече седем години работи за развитието на културните и независими пространства във Варна и е фокусиран върху разпространение и популяризиране на съвременното късометражно кино. Развитието на нови подходи за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на града е основен приоритет за организаторите. „Чрез реализирането на фестивала и привличането на многобройна публика успяваме да запознаем обществото с проблемите на рибарската задруга. Рибарското селище във Варна е застрашено от събаряне поради строежа на луксозна жилищна сграда непосредствено зад него. Провокирайки културен обмен между съвременни артисти от цял свят и местни жители, успяхме да превърнем „Карантината“ в зона за култура и да запазим селището и бита на рибарите.“ След седемгодишно международно присъствие на фестивала в рибарското селище оцеляването и запазването му, както и поминъка на рибарите и техните семейства, са вече факт. С решение на Общински съвет Варна селището премина в района на парк "Аспарухово". Общината започна обновяването на инфраструктурата, която свързва „Карантината“ с квартала и комуникациите със задругата. Фестивалът се организира и провежда изцяло на доброволни начала и всички прожекции и събития са с вход свободен.

Разнообразна селекция на късометражни видеа, показващи архитектурни изследвания, общностни инициативи, работа с архитектурно наследство.

Вратите на квартала – архитектурна интерактивна игра (автор Анета Тенекджийска и графично оформление - Цвета Тенекджийска). „По вратите и прозорците на една къща можеш да разбереш има ли живот в нея. Дали тя е дом или просто сграда. Ако прозорците греят, значи това е истински дом, изпълнен с чувства и емоции. Ако на вратите висят ръждясали катинари, означава, че тук отдавна никой не очаква никого. Вратите на Варуша Юг винаги са привличали вниманието ми. Доста години живея тук и забелязвам, че старите къщи с автентични врати стават все по-малко. Както навсякъде, и тук старото отстъпва място на новото. Това ме накара да запечатам с камерата си тези врати, които привличат погледа, които разказват истории, които не те оставят безразличен. За проекта подбрах както врати на емблематични за квартала сгради като музея "Учредително събрание", църквите "Св. Спас" и "Св. Св. Константин и Елена", така и врати на частни къщи, които допринасят за характерния дух на Варуша Юг. Идеята е чрез картата, която съм подготвила, да откриете десетте врати от снимките и да ги отбележете със стикерите от 1 до 10. Играта не е състезателна, тя е опознавателна. Целта е, докато търсите вратите, да разгледате къщите в квартала и да усетите неговата атмосфера. Бъдете откриватели и се насладете на една по-различна Варуша Юг!”, казва Анета Тенекджийска.

СЪБОТА, 20 август

11:00-12:30
"Крепост в каньона на Янтра - архитектурен и урбанистичен разказ за историята на Търновград“ - лекция арх. Радомир Данков. Една презентация, която разказва за създаването на Велико Търново като средновековна столица и проследява градоустройството и архитектурата му до днешни дни. Лекцията разкрива някой любопитни и малко познати факти от историята на града и поглежда към характерни за Велико Търново сгради.

14:00-15:30
„Баня - музей - руина: наследството на османските бани“ - лекция на арх. Слава Савова. Наследството на османските бани в България е обект на драматични трансформации - от ключова социална инфраструктура се превръща в нежелан актив, а днес - в ценен ресурс, върху който се проектират надежди за създаване на туристически продукти. Хамамите рядко функционират, все по-често се музеифицират, а обикновено се рушат в очакване на стратегии за тяхното развитие. Днес първоначалната им функция на средище на общности е почти изчезнала в полза на безопасния статут на руина, която заслужава да бъде опазена.

16:00-17:30
Представяне на архитектурна книжнина. Гостите на събитието ще имат възможността да разговарят с проф. д-р арх. Тодор Булев, автор на монографията „Естетика на архитектурата“. Сред изданията на Съюза на архитектите са „Бяла книга на българския модернизъм“, „Българска архитектура през периода 2010-2020“, „Общите устройствени планове на общини – проблеми на възлагането, изработването, одобряването и реализацията“, както и подбрани броеве на списание „Архитектура“.

НЕДЕЛЯ, 21 август

10:00
Дискусия на тема “Инструменти за квартално обновяване“, в която ще бъдат обсъдени възможностите за координирани действия, включвайки различни страни и всички директно заинтересовани в обновяването на квартала. Модератор ще е арх. Любо Георгиев.
За участие в дискусията са поканени представители на Общинския съвет и на администрацията, активен гражданин от квартала, деец от гражданския сектор, който прави нещо в/за квартала, представител на малкия бизнес в сферата на търговията, представител на малкия бизнес в сферата на културата/свободното време, директор на училище и др.

Снимки: Citybuild.bg

ОЩЕ НОВИНИ

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение