Весела Лечева: Необходимо е законодателство, което да ограничи безконтролните строежи, но да позволи изграждането на спортни съоръжения на Витоша

669

Миналата седмица министърът на спорта организира работна среща за съставяне на план за действие за решаване на ситуацията със занемарените лифтове и влекове в планината


Снимка: Citybuild.bg

Необходим е честен и открит диалог за това, какво ще се случва на Витоша. Дали тя ще има модерни съоръжения и ще даде възможност на хиляди да спортуват или ще остане в сегашното състояние. Това каза вчера министърът на младежта и спорта Весела Лечева за Нова нюз. Преди две седмици президентът Румен Радев инициира среща с министри, представители на спортни организации и бизнеса, на която беше поставен въпроса за „ръждясалите лифтове“ и невъзможността планината да се използва пълноценно за спорт и туризъм.

„Този проблем е много стар, от над 20 години. В 21-ви век много хора имат възможност да пътуват и знаят какво представляват европейските курорти в Австрия, Италия, Франция – колко са модерни и как в същото време се пази природата. Как младите хора имат възможност да спортуват“, коментира Весела Лечева.

„Не може толкова години да не се води открит и честен диалог дори с еколозите. Аз съм сигурна, че ако проведем този разговор открито и честно, няма как да остави нашите граждани без възможност да спортуват активно именно в тази уникална даденост, която имаме само на няколко километра от столицата“, добави министърът на младежта и спорта.

Весела Лечева беше категорична, че трябва да бъде запазен балансът между интереса на гражданите, на неправителствения сектор и на бизнеса. „Аз искам законодателство, което да ограничи безконтролните строежи, но да даде възможност да бъдат изградени спортни съоръжения. За да може подрастващите и младите хора да имат възможност да практикуват своя любим спорт на модерни съоръжения. Няма как лифтове, строени през 50-те години, дори 80-те години, да се ползват ефективно през 2023 г. Докато ние се чудим на тези недомислици в плана на управление на Витоша, в Закона за горите, се построиха нови 117 спортни обекта в Европа, както и нови 194 в целия свят. Само на Балканите се изградиха 10 нови съоръжения“, каза още министър Лечева.

Министърът на младежта и спорта разказа, че е била запозната от ръководството на новосъздаденото дружество „Спортни имоти Българска армия“ с проекта за реконструкцията на стадион „Българска армия“. „Ние сме партньори, съакционери с ПФК ЦСКА, и нашето желание е да изградим един модерен стадион. Миналата седмица направихме среща с инвеститора, показаха пред нас проекта.  Виждам, че са се съобразили с енергийната ефективност, с изискванията, на които трябва да отговаря едно модерно спортно съоръжение“, коментира Лечева и добави: „Аз се надявам и следващите стъпки, които предстоят да завършат успешно, така че този проект да не остане на хартия, а да се превърне в реалност“.

ОЩЕ НОВИНИ

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са почти 3 декара

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Амфитеатърът на площад "19-ти май“ е със сцена за провеждане на културни събития с места за 500 зрители, покрити с метална конструкция – тип пергола

Ефектно водно шоу ще има за жителите и гостите на Поморие

Ефектно водно шоу ще има за жителите и гостите на Поморие

Кметът Иван Алексиев подписа договор за финансиране изграждането на плаващ музикален фонтан тип „Водно шоу” в залива

Алея на бойната слава обособяват в Благоевград

Алея на бойната слава обособяват в Благоевград

Мащабният арт проект се реализира на стената на казармите по продължение на ул. „14 полк“

Одобриха обявяването на конкурс за възстановяване на Мемориала в парка на НДК във вид, максимално близък до оригинала

Одобриха обявяването на конкурс за възстановяване на Мемориала в парка на НДК във вид, максимално близък до оригинала

По план след като бъде обявен конкурсът, към края на септември трябва да бъде избран идеен проект

Столичният общинския съвет одобри обекти за финансиране от капиталовата програма

Столичният общинския съвет одобри обекти за финансиране от капиталовата програма

Сред проектите са паркът „Мокренски проход“ в „Красно село“, пъмп трак паркът в „Младост“ и скейт паркът в Северен парк