Вижте архитектурния проект за обновяване на сградата Paul-Henri SPAAK в Брюксел

69

Първа награда в конкурса на Европейския парламент спечели екип EUROPARC от пет архитектурни студиа: JDS Architects (Дания-Белгия), Coldefy (Франция), NL Architects (Нидерландия), Carlo Ratti Associati (Италия), Ensamble Studio (Испания), с подкрепата на инженерните компании UTIL и Ramboll


„Нашето колективно предложение е за преосмисляне на сградата на Парламента по начин, който минимизира въздействието върху околната среда, като същевременно разширява нейната отвореност и гражданско включване като въплъщения на ценностите на европейската демокрация“, казват от екипа EUROPARC. Проектантите смятат, че сегашната сграда на SPAAK има много недостатъци, но въпреки това разрушаването й не е добро решение, тъй като това ще създаде допълнителен въглероден отпечатък. Затова стратегията е повторно използване на по-голямата част от структурата и значително подобряване на условията на работа.

Проектът има за цел да укрепи връзката между сградата и града. Отваряйки блока, той подобрява непрекъснатостта на пешеходните потоци в района и създава по-силна връзка между Place du Luxembourg и Parc Léopold. Публичното пространство се разширява както вътре, така и навън, създавайки по-приветливо преживяване за гражданите и посетителите на Брюксел.

Сградата не трябва да бъде непроницаема, а открита. Следователно се създава преминаване през парламента. По естествен и интуитивен начин пасажът ще осигури параден вход за посетителите на парламента и ще създаде истински възел в пешеходната мрежа на Брюксел. Освен това вместо да пречи на Spaak, сградата Spinelli се превръща във вход на открито към парламента.

Новата заседателна зала на Европейския парламент, наречена Hemicycle, ще бъде препозиционирана на горните нива на обновената сграда, за да отговори на пространствените изисквания. Друга основна характеристика са големите прозорци, които подобряват визуалния диалог между парламента, градината на покрива, както и града и европейските граждани като цяло. Един от тези големи прозорци може да се превърне и в екран за предаване на информация в реално време.

Разположена на най-високия етаж, Green Agora е кулминацията в сградата. Ботаническата градина черпи вдъхновение от „агората“ в Древна Гърция – това буквално означава „място за събиране“ и улеснява циркулацията на идеи сред хората по това време. В допълнение, духът на паневропейската синергия е подсилен с растителност, местна за всички държави-членки, за да формира многостранна европейска екосистема.

Европейският парламент обяви международния конкурс за обновяване на сградата SPAAK през май 2020 г. с цел да даде положителен пример за устойчиво и регенеративно строителство и да се включи в диалог с гражданите и града. Предложението на EUROPARC се открои сред 15-те изпратени дизайна и беше официално обявено за носител на първата награда през юли. Журито похвали проекта както за неговите функционални, така и символични качества, като го нарече „... истинско предложение за повторна употреба, което предлага подобрен интерфейс с обществеността и нов архитектурен израз на сградата с полезни функции за устойчивост."

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици хора

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Първият напълно разглобяем покрит футболен стадион влезе в историята още преди Световното първенство по футбол Катар 2022

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия