Вижте годишните награди от конкурса "Златен отвес"

130

Голямото отличие през 2021 г. получи строителна фирма "ИСС Инженеринг" ООД за консервация и реставрация на главни фасади на Hotel Royal във Варна


Камарата на строителите в България - Областно представителство-Варна, връчи за 20-ти път годишните си награди от конкурса "Златен отвес". Юбилейната официална церемония се състоя на 25 октомври в „Гранд Мол" - Варна. По традиция събитието се проведе по повод професионалния празник на бранша Димитровден и постави началото на „Строителна изложба - Варна“.

Право за участие в конкурса „Златен отвес“ имаха строителни фирми, които са завършили своите проекти на територията на България в периода до 30 септември 2020 г. Сред критериите за оценка са качеството на СМР, прецизността при спазване на технологиите и детайлите на сградите, съответствието с проекта, както и функционалната пригодност, индивидуалността на архитектурния проект и възстановяването и усъвършенстването на градската среда.

Комисиятата беше с председател Руси Русев, член на Контролния съвет на ОП на КСБ Варна, и членове инж. Красимир Даскалов, член на ОблС на ОП на КСБ - Варна, арх. Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, арх. Николай Рачински, председател на варненската структура на Съюза на архитектите в България, арх. Марин Велчев, председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, и инж. Снежина Милева, председател на Камарата на инженерите в РК Варна.

Голямото отличие „Златен отвес“ спечели „ИСС Инженеринг“ ООД за консервация и реставрация на главни фасади на Hotel Royal 1905 на ул. „Хан Омуртаг“ 11 и ул. „Охрид“ 26 във Варна. Собственици са "Ганеви Груп" ООД.


 
Преди 115 години започва историята на бележитият хотел „Роял“. Самата сграда е построена от тогавашният й собственик Али Хаджи Рашидов, с цел създаването на луксозен и аристократичен хотел, който да привлича гости от цял свят със стилно ренесансово обзавеждане. Сградата е построена в стил френски сецесион по проект на архитекта Никола Лазаров – един от най-прочутите български архитекти по онова време. Проектът е успешен и малко над век внушителната аристократична сграда продължава да се извисява на площад „Буров“ в старата част на Варна. Наскоро паметникът на културата беше цялостно реставриран отвън и отвътре, като запази своят автентичен облик от 1905 година. За това допринасят и продуктите за възстановяване на стари сгради на RÖFIX Bulgaria.


 
Вътре цялостното обзавеждане е в стил барок, с луксозни старинни френски мебели. Хотелът е богато осветен с кристални полилеи, окачени над рецепцията, конферентната зала, коридорите и луксозните стаи за гости. Стените разказват история с помощта на богата колекция от картини.


 
До стилната и приветлива рецепция се намира кафе-сладкарница „Буров“. Хотелът разполага с релакс зона със сауна, джакузи, парна баня и масажни и козметични процедури. За провеждането на бизнес срещи е предвидена конферентна зала.


 
Снимки: Hotel Royal 1905

В отделните шест категории наградите са:

Първа награда в категория „Сгради със смесено предназначение“ получи „Планекс” ЕООД за изграждането на „Панорама Парк - комплекс жилищни сгради“ на ул. „Петър Скорчев“ 4 във Варна.

„Вида Груп“ ООД спечели първото място в категория „Многофамилни жилищни сгради“ за изпълнението на обект на ул. „Неофит Бозвели“ 9 във Варна.

„Планекс Проджект Мениджмънт“ ЕООД взе първа награда в категория „Хотели и ваканционни комплекси“ за реализацията на „Хотел и басейн - първи и втори етап - Романс Фемили Суитс” в кк „Свети Константин и Елена“.

В категория „Административни, офис, промишлени и търговски сгради“ първото място е за „Експрес гаранцион" ООД за изграждането на предприятие за производство на материали и опаковки от хартия и картон по плана на с. Тополи, община Варна.

В „Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването“ отличие взе „Строител СВ" ООД за изграждането на център за грижа за лица с различни форми на деменция, подпорни стени и ограда в жк „Владислав Варненчик“ във Варна.

Най-добър в категорията „Реставрация на обекти - недвижими паметници на културното наследство“ бе „Камо Билд Груп“ ООД за консервация, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив и изграждане на защитно покритие.

Връчени бяха и две специални награди. Първата бе от главния архитект на Варна арх. Виктор Бузев за „Планекс Проджект Мениджмънт“ ЕООД, а втората - от ОП на КС6 - Варна, като призът получи „Камо билд Груп“ ОДД за екипност при запазването на архитектурно-историческото наследство.

Източник: vestnikstroitel.bg

ОЩЕ НОВИНИ

Международният съюз на архитектите (МСA) стартира два конкурса

Международният съюз на архитектите (МСA) стартира два конкурса

Единият е за иновативен здравен дизайн, а другият - за иновации в архитектурното образование

Класираха участниците в конкурса "ЕКОЕТИКЕТ ЗА УСТОЙЧИВИ СГРАДИ В СОФИЯ 2022"

Класираха участниците в конкурса "ЕКОЕТИКЕТ ЗА УСТОЙЧИВИ СГРАДИ В СОФИЯ 2022"

Церемонията за връчване на отличията ще се проведе в периода 27-30 септември

Избраха победителите в студентския конкурс за идеи за комплекс с покрит плувен басейн до 15 СУ в ж.к. "Надежда" в София

Избраха победителите в студентския конкурс за идеи за комплекс с покрит плувен басейн до 15 СУ в ж.к. "Надежда" в София

Първото място е за Магдалена Терзийска и Валентин Филипов – специалност „Архитектура“ в УАСГ

Общината: Конкурсът за проект за центъра на Добрич продължава

Общината: Конкурсът за проект за центъра на Добрич продължава

След четири часа дискусия с организаторите на конкурса „Оптимистас“ и членове на управителния съвет на КАБ, съсловната организация предложи изменения в условията на конкурса

За първи път КАБ връчва награда за опазване на наследството

За първи път КАБ връчва награда за опазване на наследството

Крайният срок за подаване на документи в конкурса „Български архитектурни награди“ е 25 септември

Камарата на архитектите: Неприемливи са условията в конкурса за центъра на Добрич

Камарата на архитектите: Неприемливи са условията в конкурса за центъра на Добрич

От КАБ са изпратили писмо до кмета на града, в което обявяват част от условията за неприемливи и искат тяхната промяна