СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Виолета Комитова прие поста регионален министър от Петя Аврамова
 Facebook

Виолета Комитова прие поста регионален министър от Петя Аврамова12.05.2021 / 15:00 - CityBuild.bg

Президентът Румен Радев назначи новото служебно правителство с премиер Стефан Янев.

 

Държавният глава представи на официална церемония състава, структурата и приоритетите на служебния кабинет, който ще управлява страната до извънредните избори. "Макар и служебен кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство", заяви държавният глава и представи служебните министри.

 

 

Служебен премиер ще бъде Стефан Янев - секретар по сигурност и отбрана в президентската институция. В предишното служебно правителство той бе отговорен и за организацията на изборите. Янев е генерал и дипломат, с мисии и задачи в рамките на Министерството на отбраната и в Брюксел, Анкара, Вашингтон. Завършил е Националния военен университет на САЩ.

 

 

За вицепремиер на служебното правителство по социалните и икономически политики е назначен Гълъб Донев. Бойко Рашков е вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи. Вицепремиер по управление на европейските средства става Атанас Пеканов.

 

 

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение, както и предстоящите събития, към които министерството има ангажименти, обсъдиха по-късно в МРРБ новоназначеният министър Виолета Комитова и досегашният министър Петя Аврамова.

 

Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София. Има редица професионални специализации, между които в Университета Де Монтфорт в Лестър, Великобритания през 1994 и 1996 г., в Университета на Източен Лондон през 1999 г. и в Училището по архитектура в Дъблин, Великобритания през 2000 г. В професионалния си път се развива в областите на строителството, инвестиционните проекти, урбанизма и градоустройството, европейски проекти по програмите ФАР, Темпус, Еразъм-Сократ, ПРСР. Членува в Съюза на архитектите в България, в Камарата на архитектите в България, в Международния съвет за изследвания и иновации в сгради и строителство, Работни комисии W63 (Affordable Housing) и W96 (Architectural Management). Преподавател е в Архитектурния факултет на УАСГ.

 

Арх. Виолета Комитова и Петя Аврамова

 

Състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти бяха обсъдени и от новоназначения служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и досегашния министър Росен Желязков по време на предаване на управлението на министерството. Като най-значими области за работа през следващите месеци бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз, също бяха посочени като приоритети. 

 

Георги Тодоров е с дългогодишен експертен и управленски опит както в сферата на транспорта, така и в областта на информационните технологии и съобщенията. През годините е бил заместник-министър на транспорта в три правителства, председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура", председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" АД, председател на Съвета на директорите на „Български пощи" АД, заместник-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас", член на Съвета на директорите на „България Еър" ЕАД. Георги Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера преминава през Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес.

 

Георги Тодоров и Росен Желязков

 

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев встъпи в длъжност, като пое поста от досегашния министър Емил Димитров. Двамата посетиха Националния координационен център към МОСВ, където Димитров представи работата в секторите „Въздух", „Води" и „Отпадъци". Министър Асен Личев се поинтересува от хода на изпълнение на пилотните проекти за превенция и плановете за управление на риска от наводнения - една от приоритетните теми на министерството, свързана с електронната система за управление на водите. „В това министерство има висока експертиза, на която ще разчитам като служебен министър. Ще положа усилия работата да върви с бързи темпове, но и ефективно и прозрачно", заяви министър Личев.

 

Асен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ. Повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите. Експерт е по управление на водите на национално ниво. През 1997 г. участва активно в организацията и провеждането на институционалната реформа във водния сектор, завършила със закриването на НСВ и КГМР и със създаването на Министерството на околната среда и водите. Ръководи разработването на концепция за „Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България до 2015 г.". Ръководи разработването на Закон за управление на водите, който е приет на първо четене от Народното събрание и замразен.

 

Асен Личев и Емил Димитров

 

Христо Бозуков ще бъде министър на земеделието, храните и горите, а Андрей Живков поема енергетиката. Стойчо Кацаров е служебен министър на здравеопазването, Асен Василев става служебен министър на финансите, Николай Денков поема образованието, Светлан Стоев ще бъде министър на външните работи, служебен министър на правосъдието става Янаки Стоилов, културата поема Велислав Минеков, Кирил Петков ще е служебен министър на икономиката, Стела Балтова - на туризма, а Андрей Кузманов ще бъде служебен министър на младежта и спорта.

 

 
още от Новини

още от Страната