СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вижте идейния проект за новата визия на старото кафене "България"
 Facebook

Вижте идейния проект за новата визия на старото кафене "България"22.04.2021 / 09:30 - CityBuild.bg

Мястото е ъгълът на улиците „Дякон Игнатий“ и „Аксаков“ до Градската градина в София.

 

 

През 1880-1881 г. е построена сградата на първия гранд хотел "България" - на сегашната улица "Дякон Игнатий".  През 1882 г. е добавено кафенето вдясно от входа ѝ - на ъгъла на улиците "Дякон Игнатий" и „Аксаков". След бомбардировките през 1944 година то е разрушено и по-късно изградено отново, но далеч от първата си визия с арки на прозорците, тераса с парапет от ковано желязо и купол с меден обков. Сградата е в сегашния си вид от края на Втората световна война.

 

 

 

 

 

Преди няколко години долепената до старото кафене сграда на първия гранд хотел „България" беше съборена, но беше запазена фасадата й - по проект на арх. Жеко Тилев, като сега тя е централа на Българска банка за развитие (ББР), която наскоро купи съседната до нея сграда, доскорошен централен офис на БНП "Париба". През 2017 година собственикът на новия "Гранд хотел България" откъм бул. „Цар Освободител" купи сградата на бившето кафене до централата на ББР и съседния парцел до зала „България" (бивш двор на хотел „България"), а през 2019 година съобщи, че има намерение да възстанови и надстрои някогашното кафене и да застрои парцела отдясно с цел създаване на апартаментен хотел с обществена функция на първия етаж и две подземни нива за паркинг.

 

 

От 2019 година досега нямаше движение по инвестиционното намерение, докато на 8 април тази година от район „Средец" съобщиха за обществено обсъждане на идейния проект, изработен от известното студио „Иво Петров Архитекти". Обсъждането се проведе в петък миналата седмица (запис на обсъждането и презентация може да видите тук), като то е първата стъпка към реализацията на инвестиционното предложение. Основно затруднение обаче е изясняването на необходимостта от археологически проучвания в свободната част от парцела, част от който е собственост на Софийска филхармония. Това означава, че инвеститорът трябва да откупи тази част, археологическите проучвания да бъдат съгласувани с Министерството на културата и НИНКН, като те могат да наложат промени в проекта. Принципно той трябва да бъде съгласуван и от НАГ, а след това да бъде разработен и технически проект.

 

 

 

Целта на идейния архитектурен проект е вписване на сградата в историческата среда, но и деликатно открояване на новата част. От студиото представиха пътя, по който са минали до финалния идеен вариант след три години работа по проекта.

 

 

Тъй като сградата на старото кафене „България" е с предварителен статут на паметник на културата, фасадата й ще бъде запазена и възстановена с автентични техники и материали. Вентилируема фасада и каменна облицовка се предвижда за междинната част до зала „България" (за да кореспондира със сградата на МО отсреща), а за зоната над възстановената стара фасада идеята е да бъде реализирана леко матова стъклена окачена фасада пред бяла стена. Целта е постигане на плановост и дълбочина и открояване на долната част. Козирката на междинната част до зала „България" ще пази от дъжд и сняг входа към жилищната част и евентуално към галерия, място за срещи и мероприятия. Тя продължава козирката на залата и е подравнена с нея, но сегашната й визия може да претърпи известни промени.

 

 

Има вероятност плочата, която минава през вътрешното пространство на съществуващата сграда, да бъде дръпната навътре, за да не нарушава визията на витрините. При евентуалното й събаряне има риск да бъде нарушена автентичната фасада, казаха проектантите, които са се опитали да потърсят връзка между нея и витрините на сградата.  

 

 

Оригиналният купол на старото кафене не се предвижда да бъде изграждан отново, защото територията е загубила историческия си мащаб и от студиото не смятат, че той ще кореспондира добре със съседната сграда на ББР. В идейния проект се предвижда загатнат купол, но по време на общественото обсъждане беше изказано мнение, че е по-добре без него в сегашното предложение. Въпросът ще бъде по-детайлно разгледан в технически проект.

 

 

Преди реализацията мостри от предвидените материали ще покажат как ще изглеждат в различни часове от денонощието.

 

 

Вижте подробности за проекта и в уеб страницата на район „Средец" тук. Заключителната дискусия относно инвестиционното намерение ще се проведе отново онлайн на 28 април (сряда) от 17:30 часа тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от АРТ