Един от най-влиятелните италиански архитекти идва в София

4160
Арх. Масимилиано Фуксас ще участва в конференция „Дизайн и устойчиво развитие”.

 

"Урбанистика и устойчиво развитие - бъдещето, което започва днес" е темата на лекцията на арх. Максимилиано Фуксас по време на конференцията „Дизайн и устойчиво развитие" на 1 март в Бизнес Център "Вертиго" в София. Събитието се провежда по повод Международния Ден на италианския дизайн и се организира от Конфиндустрия България, в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт, както и с подкрепата на главния архитект на София и Камарата на архитектите в България.

 

 

От осемдесетте години арх. Масимилиано Фуксас е един от главните герои на съвременната архитектурна сцена. Той е роден в Рим през 1944г., завършва Университета "Сапиенца", работил е с архитекти като Джорджо Де Кирико, Хенинг Ларсен и Йорн Утзон. Проектите на Фуксас са характерни със своята дързост и артистичност, с децентрализирани или наклонени фоайета, свързани помежду си с геометрични обеми или окачени тавани.

 

 

От 1994 до 1997 г. арх. Масимилиано Фуксас е член на градските комисии на Берлин и Залцбург. Той е носител на редица международни отличия. Арх. Фуксас е избран за директор на VІІ-то Биенале на архитектурата във Венеция (2000год.) и е гост лектор в редица университети. Дълги години е посветен на изучаване на градските проблеми и отделя специално внимание на развитието на градските покрайнините.

 

 

От 2000 до 2015 г. Фуксас е автор на архитектурната колона в италианското списание "L'Espresso", а от 2014 до 2015 г. заедно със съпругата си е автор на колоната "Дизайн" в италианския вестник "La Repubblica". Арх. Дориана Фуксас ще дойде в България заедно със съпруга си, с който са съдружници в Studio Fuksas, съобщиха за CityBuild.bg от Конфиндустрия България. Тя е родена в Рим, където през 1979 г. завършва История на съвременна архитектура в университет "La Sapienza". Също така е завършила специалност "Архитектура" от ESA, École Spéciale d'Architecture, Париж. Работи с Масимилиано от 1985 г. и отговаря за "Fuksas Design" от 1997 г.

 

 

„Архитектура и устойчивост - стратегии за развитието на София" ще е темата на главния архитект Здравко Здравков по време на конференцията „Дизайн и устойчиво развитие". Енрико Минити, главен оперативен директор на Уникредит Булбанк, ще представи темата „Дизайн и устойчивост - приложението им в Международен бизнес център на "Уникредит Булбанк" в София, а модератор на конференцията е Раймондо Флакомио - италианският архитект, който от години работи в България, автор на проекта на сградната-домакин на събитието - "Вертиго тауър".

 

Сред официалните лица на конференцията се очаква да бъдат министърът на регионалното развитие Николай Нанков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, посланикът на Италия Стефано Балди, председателят на Конфиндустрия България Мария Луиза Мерони и директорът на Италианския културен институт в София Луиджина Педи.

 

За участие в конференцията е достатъчна регистрация на segreteria@confindustriabulgaria.bg - не по-късно от 26 февруари. Работните езици на събитието са български и италиански, като е осигурен симултанен превод.

 

ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦИЯ

 

Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в страната, е създадено преди 18 години. Към момента обединява 300 дружества с италианско участие, които са инвестирали и развиват своята дейност в отделните икономически сектори в страната. Общият оборот на дружествата, членуващи в Конфиндустрия България, е 2,95 милиарда лева, а осигурените работни места от фирмите са над 20 000. Сдружението е международно представителство на Конфиндустрия, най-голямата работодателска организация в Европа.