Връчиха наградите в АРХИТЕКТУРЕН САЛОН ВАРНА 2021

901

Отличени са студиата BONBON, REDOX и KONTUR, както и екипът на VarnaSpaces.


На Международния ден на архитектурата - 4 октомври, беше открита изложбата на Архитектурен салон Варна 2021. По време на откриването бяха връчени и наградите, които отличават архитектурните постижения на местната колегия.

 

 

Отличените проекти и архитекти са:

 

Награда на САБ Дружество Варна

BONBON STUDIO (арх. Сияна Георгиева)

Интериорен проект на жилище

 

 

След подробна разработка и размествания в първоначалното разпределение в апартамента с площ около 80 м2 студиото проектира детска стая с повече площ, спалня, широка и по-функционална баня, перално помещение, кухня, дневна и трапезария с голяма трансформираща се маса със скрити контакти и USB устройства, разтегателна холна маса, кухня с много място за съхранение, остров с вграден аспиратор и бар, вградени уреди, голяма мивка и шкаф, който скрива различни предмети и аксесоари.

 

 

Награда на КАБ РК Варна

REDOX (арх. Константин Славов)

 

Многофамилни жилищни сгради в Разград

 

Комплексът с разгъната застроена площ 5 000 кв.м е с възложител „Хидроремонт ИГ" ООД и е проектиран през 2020г.

 

 

Дълбоководен басейн за учебно-практически и тренировъчни цели за ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна

 

Обемно-пространственото решение на сградата е продиктувано от желанието възложителят да изгради модерно, функционално и устойчиво във времето съоръжение. Само по себе си то включва редица изисквания по отношение на ситуиране, връзка със съществуваща сграда, осветеност, възможност за пълно затъмняване на основната зала, генератор на вълни, дълбочинност на басейна и други. Горната част на съоръжението е проектирана с метална пространствена конструкция, която оформя пространство с голяма светла височина. По този начин сградата може да позволи ситуирането на басейн с размери 25/12,5 м и изграждане на необходимите допълнителни метални платформи и технически съоръжения. Година на проектиране: 2019г.

 

 

Еднофамилна жилищна сграда в гр. Попово

 

Визията на този дом с клиент „ДудоСтрой" ЕООД се стреми да създаде модерна жилищна сграда, съчетаваща в себе си географското местоположение на имота, околната среда и желанието на клиента за съвременна архитектура. Благоприятните дадености на имота, неговата денивелация и откриващата се панорама към околията на града са допринесли за проектирането на сграда с открояващ се архитектурен облик. Фасадната композиция се подчертава от хоризонтални композитни панели, които излизат от основния обем и го разделят хоризонтално по нивата на обема. Във вертикалната посока е използвана комбинация от дървени композитни панели и естествен камък. Разпределението на еднофамилната жилищна сграда е в ортогонална планова схема и съчетава функцията на жилище със спа и барбекю зона. Сградата се вписва естествено в терена, като северната й част е полувкопана. Година на проектиране: 2021.

 

 

Награда на главния архитект на Община Варна

KONTUR STUDIO (арх. Рая Даскалова и арх. Цвета Недялкова)

Проект от конкурса за нова сграда на Фондация „Карин дом" във Варна

 

 

Проектът разработва нова сграда на „Карин дом", сгушена между борове и липи. С простия си и детински дизайн проектът носи усещането за отворено пространство и връзка с природата. Въпреки натоварените булеварди и не особено приятните близки сгради, проектът води към място, което напомня на дома. Комплексът се състои от три лесно разпознаваеми сгради, всяка с отделен вход. Основните фасади са с формата на къща - така, както би я нарисувало дете - квадрат с триъгълник за покрив. Дизайнът е модерен и приветлив - съвременна интерпретация на обикновена къща, която напомня на децата едновременно на дом и на очарователна страна на чудесата. Интериорът хармонизира с околната среда с естествените си материали - дърво, бетон, стъкло. Дизайнът залага основно на меки пастелни цветове и дървени повърхности. Общите части са широки и приветливи, а някои от стаите предлагат по-интимна и лична среда, когато е необходимо.

 

 

Специална награда на журито

VarnaSpaces

Градоустройствена концепция „Активирай пространството"

 

 

Проект „Активирай пространство" е продължение на каталога "Градски пространства за култура 2020". Основната идея е свързана с облагородяване на градска среда чрез архитектурни намеси и артистични изяви, като проектът цели да стимулира социалния и културен живот на град Варна - чрез въвличане на деца и местните общности. За целта студенти от ВСУ "Черноризец Храбър" изготвиха 5 идейни проекта за три градски пространства: 1 - участъкът от ул. „Воден" между бул. „Княз Борис I" и ул. "Архимандрит Филарет", 2 - пространството в началото на ул. „Мусала" пред входа на хостел "Мусала", и З - улица „Охрид" - единствената "споделена" улица в града, почти изцяло пешеходна. Атрактивни намеси на тези места биха стимулирали пешеходците да поемат своята разходка на път към морския бряг по уютните градски улички, южно от бул. "Княз Борис I".

 

 

Изложбата в рамките на Архитектурен салон Варна 2021 ще може да видите до 4 ноември пред Дома на архитекта на ул. „Мусала" 10. Предстои да бъде издаден и календар за 2022 г. с проектите, участвали в салона тази година.

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

За 18-ти път "Баумит България" търси най-красивото изпълнение с нейни продукти, а професионално жури ще определи кои обекти ще представят България в международния конкурс Baumit Life Challenge 2024

Удължен е крайният срок за регистрация в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Удължен е крайният срок за регистрация в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Проекти, реализации и концепции може да подадете до 30 септември

Наближава крайният срок да се регистрирате за участие в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Наближава крайният срок да се регистрирате за участие в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

До 18 септември може да подадете своите проекти, реализации и концепции, като изберете измежду 23 категории за двете направления „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи на градска среда“ 

Столична община обяви поръчка за изработване на идейно архитектурно решение за обновяване на бул. "Княгиня Мария Луиза" от площад Лъвов мост до улица "Струга"

Столична община обяви поръчка за изработване на идейно архитектурно решение за обновяване на бул. "Княгиня Мария Луиза" от площад Лъвов мост до улица "Струга"

Малкото време за подготовка и то в отпускарски месец са причините, поради които Съюзът и Камарата на архитектите поискаха поръчката да бъде отменена

Стартира процедурата за провеждане на международен архитектурен конкурс за Княжеската градина в София

Стартира процедурата за провеждане на международен архитектурен конкурс за Княжеската градина в София

Първата задача е да се изготви задание за Подробен устройствен план (ПУП), както и за архитектурни решения на цялото парково пространство