Възстановена е паважната настилка в част от ул. „Галичица“ в София

473
Участъкът е между кръстовищата с ул. „Якубица“ и ул. „Бабуна планина“.

 

„През 90-те години на 20 век голяма част от историческите паважни настилки в София са били залети с асфалт, като по този начин са причинени гигантски вреди и бъдещи проблеми на града за десетилетия напред. От момента на заливането, паветата, които въобще не са евтина настилка, са изчезнали от полезрението на общината и при всяка ремонтна дейност постепенно са се изпарявали", казва кметът на район „Лозенец" Константин Павлов.

 

Ремонтните работи по ул. „Галичица" са инициатива на фирма BLD и на други инвеститори, чиито нови жилищни сгради се намират в тази част от улицата. „Успях да убедя строителя да възстанови историческата паважна настилка, която стоеше покрита под няколко пласта асфалт. При изкопните работи се потвърди нещо, което очаквах, а именно, че при отстраняването на аварии по подземните проводи е копано и засипвано, без да се държи сметка за наличието на павета. Така с годините паветата се бяха „загубили" на повече от половината площ. Наложи се Столична община да допълни паваж от своя резерв, за което съм особено задължен на зам.-кмета по строителството д-р инж. Джоргов и на неговия млад екип", казва още кметът на района. 

 

Според него повечето улици в района са изградени по време, когато нормите за натоварване от камиони са били няколко пъти по-ниски от днешните, а пътната настилка рядко може да понесе без щети товарите от съвременните самосвали и строителна техника. Затова от район „Лозенец" преговарят с всички строители да поемат задължения за отстраняване на предизвикани от техните строежи дефекти по пътното платно.