Възстановяване или редизайн за кулата на Нотр Дам?

1663
Този въпрос вълнува обществото относно предстоящия международен архитектурен конкурс.

 

Вчера френският премиер заяви, че ще бъде обявен международен конкурс за архитекти за възстановяване на кулата на катедралата Нотр Дам. Едуар Филип обясни, че целта на конкурса е "да се направи кула, адаптирана към технологиите и предизвикателствата на нашето време". Той заяви, че международният конкурс ще даде идеи, върху които да се разсъждава за визията на кулата - дали да бъде възстановена в оригиналния си вид по дизайна на арх. Южен-Еманюел Виоле-льо-Дюк от 19 век или да има по-модерна визия. "Това е огромно предизвикателство и историческа отговорност", каза той.

 

Разбира се, вероятността кулата да не бъде в автентичния си вид предизвика противоречиви реакции. Много архитекти отхвърлят призивите за възстановяване и смятат, че трябва да се създаде нещо съвременно. Това провокира призиви от рода "Дръжте далеч архитектите от катедралата Нотр Дам!", както и стандартни насмешливи колажи в социалните мрежи.

 

 

Повече от ясно е, че решението за визията на кулата няма да бъде взето бързо и лесно. Тепърва предстоят обсъждания, като ще се вземат предвид мненията на властите, експертите и обществото. Президентът Емануел Макрон заяви, че иска катедралата да бъде възстановена след пет години. Според експерти обаче времевата рамка е амбициозна.

 

 

Пожарът в понеделник вечерта, който унищожи кулата и покрива, най-вероятно е започнал в основата на кулата. Следователи определят късо съединение като възможна причина за пожара. "Следователите повдигат въпроси относно механизмите за повдигане, използвани при ремонтните дейности", съобщава източник от следствието. По-рано строителната компания Europe Echafaudage, която се занимава с реставрацията на катедралата, заяви, че е спазвала всички изисквания и протоколи за безопасност. Около 30 служители, работещи по реставрацията преди избухването на пожара, са разпитани от прокурорите.

 

 

Все още няма оценка за разходите за ремонтни дейности. След трагичния инцидент френските власти, бизнесмени, обществени организации и общества, които се борят за опазване на исторически паметници, започнаха да събират средства за възстановяването на емблематичната катедрала. Даренията за Нотр Дам достигнаха 1 мрлд. евро, а в парламента беше внесен проектозакон, който предвижда данъчни олекчения за дарителите за реставрацията на катедралата.