За общините и гражданите енергийната ефективност е въпрос на оцеляване

269

Българските общини имат спешна нужда от техническа и финансова подкрепа за изпълнението на чакащите проекти 


Дискусионният форум под надслов „Кметовете говорят“, който приключи днес в Габрово, събра над 80 представители на местни власти, финансови институции и енергийни експерти. Събитието, организирано от Община Габрово, ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, отправи настоятелен призив за спешни действия от страна на правителството и Парламента за осъществяване на необходимите реформи за реализиране на амбициозните политики за устойчива енергия.

В първата сесия кметът на Габрово Таня Христова апелира към системен подход за ефективно ползване на публичния ресурс, като подчерта, че това включва разделянето с неустойчиви практики, каквато е безвъзмездното грантово финансиране. Христова добави, че общините са готови да си сътрудничат с държавата и с бизнеса, но за това е необходима директна техническа и комуникационна подкрепа.

Опитът на общините е национално богатство и трябва да се използва при бъдещите програми за енергийна ефективност, коментира Донка Михайлова, кмет на Троян, която допълни, че финансовата децентрализация има огромен потенциал за подкрепа на усилията на местно равнище. Около тази теза се обединиха и останалите участници, сред които заместник-кметовете на общините Бургас Русе, заедно с представители на Националното сдружение на общините, Националния доверителен екофонд, Фонд ФЛАГ и  Регионален фонд за градско развитие.

Генчо Керезов, заместник-кмет на Столична община по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", заяви: „Отдавна сме разбрали, че събирането, обработката и анализа на данните са ключът към успешното планиране и реализация на проекти. Затова направихме таксономичен анализ, сключихме ключово партньорство с ЕИБ и „Три морета“ и започваме проект за създаване на център за данни, който ще служи не само на общината, но и на бизнеса и на всички заинтересовани страни. Това е и основата на нашата успешна кандидатура за мисията на ЕК „100 климатично неутрални и интелигентни градове“, в която заедно с Габрово ще представяме България. А успешното събиране и обработка на данни е ключово, ако искаме да осъществим енергийния преход по успешен начин. Енергийната автономност на всяка община е това, върху което трябва да се фокусираме задължително.“

До каква степен общините получават достатъчна подкрепа в осъществяването на целите си, бе въпрос, коментиран и с представители на ръководствата на водещите европейски организации – Споразумението на кметовете,  Комитета на регионите, Европейската климатична фондация, които подчертаха добрата комуникация и повишаването на осведомеността като ключови фактори за успешните действия на местно равнище.

„Енергийната ефективност безапелационно е най-високият приоритет на европейските органи, а реализирането на всички политики е в ръцете именно на местните власти“, каза Радан Кънев, депутат в ЕП, докладчик в ЕП по Директивата за енергийните характеристики на сградите. Той коментира, че ресурси за прилагане на европейските политики са налични, но трябва да се действа решително и бързо, за да се оползотворят. В отговор на този призив кметът на Смядово Иванка Петрова заяви: „Ние обновихме половината си многофамилни сгради по предходната програма за саниране, и ако утре отворят следващата, сме готови с другата половина. Осигурихме на гражданите технически паспорти и обследвания, за да сме от първите. Сами си подменихме и уличното осветление – с една вишка и един техник. Никой не е дошъл да ни попита как се справяме, но отговорът е един – всеки ден сме с гражданите и им помагаме“.

Последната сесия от събитието обърна специално внимание на сградното обновяване, като нагласите за участие на гражданите в програмата за обновяване бяха онагледени с резултати от национално представително проучване, проведено от Центъра за изследване на демокрацията и ЕнЕфект. Срещата приключи с обсъждане на успешни практики и налични инструменти в подкрепа на местните власти, като бе анонсиран и новият конкурс на ЕкоЕнергия, в който успешните практики на български общини ще се борят за награден фонд от 10 000 лв.

В следобедните часове се проведоха семинари за строителни специалисти и граждани, а междувременно на централния пл. „Възраждане” граждани имаха възможност да посетят специализирано продуктово изложение, както и да видят традиционно лятно обучение Академия „Лидерите“, в което ученици и студенти по строителство и архитектура демонстрират уменията си редом с представители на най-големите български строителни компании.

Снимки: ЕнЕфект

„Интересът, който виждаме тук, показва убеденост, че няма време за губене и трябва да се действа бързо и качествено за постигане на високите амбиции. Ясно е, че промяната започва на местно равнище, а енергийната ефективност е въпрос на оцеляване и за общините, и за гражданите, и те го разбират отлично“, сподели в заключени Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект.

ОЩЕ НОВИНИ

Зам.-министър Захари Христов: Има решение за трафика през тунел "Железница"

Зам.-министър Захари Христов: Има решение за трафика през тунел "Железница"

Възможно е до два месеца след намиране на вариант за укрепване на свлачището преди тунела да бъде пуснато движението по едното платно на АМ „Струма“ и то да премине през едната тръба на тунела

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

По този начин ще бъде завършен целият маршрут до мистичната местност, като това ще бъде втори ремонтиран участък от пътя за култовия връх

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод твърдения на Института по пътна безопасност

Обновяват мултифункционалното спортно игрище в центъра на Млечино

Обновяват мултифункционалното спортно игрище в центъра на Млечино

Финансирането е със средства от Програмата за капиталови разходи в тазгодишния бюджет на община Ардино

Предстои спасително проучване на археологическите обекти по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

Предстои спасително проучване на археологическите обекти по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

За да се намали забавянето на строителните дейности по линията, НКЖИ и НАИМ-БАН изготвят план за разделяне на проучването на два етапа, синхронизиран с работната програма на изпълнителя