Забавяне на водния проект на ВиК спира още три важни инфраструктурни обекта в Пловдив

145

Това са пробивът „Модър-Царевец“, реконструкцията и разширението на улица „Царевец“ и реконструкцията на булевард „Хаджи Димитър“


Снимка: Община Пловдив

По настояване на кмета Здравко Димитров в Община Пловдив в петък бе организирана среща с фирмите-изпълнители на 4 от големите инфраструктурни проекти в Пловдив, за уточняване на графика и бъдещите съвместни дейности. Срещата бе по повод изоставането от графика за старта на дейностите по един от големите проекти – изграждането на Южния обходен колектор, което може да доведе до сериозно забавяне на другите три свързани с него проекта. Това са пробивът „Модър-Царевец“, реконструкцията и разширението на улица „Царевец“ и реконструкцията на булевард „Хаджи Димитър“.  

На срещата присъстваха представители на Водоснабдяване и канализация ЕООД Пловдив, което изпълнява дейностите по проекта за Южния колектор, изпълнителите на ремонтните дейности по улица „Царевец“ и на пробива „Модър-Царевец“, Пламен Райчев – заместник-кмет по строителство и инвестиции, Тодор Чонов – заместник-кмет по транспорт и районните кметовете на „Южен“ и „Западен“ – Костадин Язов и Димитър Колев.  

„Предизвикателство е да реализираме четири големи проекта в рамките на две години и то в един и същ район на града. Това обаче е свързано с коректно изпълнение на поетите ангажименти от всички участници, защото евентуално забавяне на единия ще доведе до изоставане и на останалите обекти. В момента работата по пробива „Модър-Царевец“ е в застой, защото се чака ВиК и трябва да уточним коректен график за дейностите, които предстоят“, заяви на срещата кметът Димитров.  

От водното дружество обаче отново не дадоха точен срок за старт на дейностите и поясниха, че забавянето се дължи на продължаваща липса на съгласувателни процедури от няколко държавни институции, включително Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Без да е положен тръбопровода по улица „Царевец“, няма как да стартира и нейното разширяване.

„Имаме готовност до средата на следващия месец да обявим обществената поръчка за реконструкция и разширяване на улица „Царевец“ в участъка от Пещерско шосе до булевард „Хаджи Димитър“, и до края на тази година там да започнат същинските строително-монтажни дейности. Това обаче отново е свързано с работата по Южния обходен колектор, която Вик трябва да извърши, в противен случай ще има избран изпълнител и той няма как да работи“, заяви заместник-кметът Пламен Райчев.  

Стартът на ремонта на булевард „Хаджи Димитър“ да бъде на 1 август, се договориха кметът Здравко Димитров и изпълнителите на дейностите. В обхвата на поръчката влиза подмяната на досега съществуващата паважна настилка с асфалтова, подмяна на тротоарите, изграждане на джобове за контейнери за смет, поставяне на антипаркинг колчета, подмяна на тръбопровод, подмяна на канализация, подмяна на уличното осветление с LED, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка. Срокът за изпълнение е 200 дни, но от фирмата гарантираха, че ще приключат работата за 180 дни.

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините