Започна работа по всички стратегически проекти за свързаност по оста север-юг

344

Предстои обявяване на обществени поръчки за разработване на разширени идейни проекти за всеки от тези пътища


В последните шест месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна фактическа работа по всички стратегически проекти за транспортната свързаност по оста север-юг. Това съобщи вчера заместник-министър Явор Пенчев на Софийски икономически форум III.

Пенчев заяви, че осъществяването на стратегически важните инфраструктурни проекти не трябва да се влияе от политическите крамоли. „Темповете, с които се работи по тези три направления север-юг, са много бързи и предполагам, че в рамките на следващите шест месеца щяхме да имаме избрани изпълнители за проектиране на трасетата и за изработване на подробни устройствени планове“, допълни зам.-министърът. Той представи интерактивната карта с плановете за развитие на транспортната инфраструктура на България и свързаните региони до 2040 година.

В най-напреднал етап е проектът за АМ „Черно море“ с проектна дължина 104 км. По него има разработени 3 варианта, които са внесени в МОСВ и вече има становище по тях. Магистралата е част от паневропейския транспортен коридор № 8, който е най-пряката връзка между Адриатика и Черно море.

Ключов проект е и изграждането на магистрален път от Видин до София, който да минава през тунел под прохода „Петрохан“ и да включва магистрала „Струма“. Това е приоритетният за ЕС транспортен коридор „Ориент – Източно Средиземноморие“, свързващ държавите от Централна и Западна Европа с пристанището в Солун. Реализацията на проекта ще улесни значително транзитния трафик и ще даде тласък на развитието на икономиката на Румъния, България и Гърция.

Пътната свързаност между България и Северна Македония ще изглежда съвсем различно, ако изградим магистрално трасе по направлението Гюешево – Кюстендил – Дупница, добави Явор Пенчев. То ще осигури бърза връзка между автомагистрала „Струма“ и границата със Северна Македония. По предварителни данни това ще бъде скоростно трасе с дължина 62 км. Идеята е в бъдеще да продължи с още два участъка – от Дупница към Самоков и Ихтиман, за да се осъществи връзка с магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

По направлението север - юг е важно изграждането на магистралата „Русе - Велико Търново“. Тя е част от коридора от Букурещ до Александруполис, който минава през Русе, Велико Търново, автомагистрала „Хемус“, преминава през тунел под Стара планина, пресича магистралите „Тракия“ и „Марица“ и достига до границата с Гърция при граничния пункт „Маказа“, а оттам на гръцка територия – до Александруполис.

На въпрос за магистрала „Струма“ зам.-министър Пенчев обясни, че за участъка през Кресненското дефиле има влязъл в сила ОВОС и избран изпълнител, но строителството не може да започне, тъй като по напътствие на Европейската комисия трябва да бъде направена допълнителна проверка на съответствието на издадения ОВОС с природозащитните цели на Защитена зона „Кресна“. Изготвянето на тези природозащитни цели е задължение на МОСВ. Ведомството ги е възложило на търговско дружество, но работата по тях няма да приключи до края на тази календарна година. Това ще доведе до повече от 2 години забавяне на старта на строителните дейности.

ОЩЕ НОВИНИ

НКЖИ представи железопътните проекти, планирани за територията на община Русе

НКЖИ представи железопътните проекти, планирани за територията на община Русе

Сред тях са изграждане на интермодален терминал и рехабилитация на гаровия комплекс и спирка „Товарна гара Русе“

Изготвен е инвестиционен проект за ремонт на църквата СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ в Свищов

Изготвен е инвестиционен проект за ремонт на църквата СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ в Свищов

Православният храм е паметник на културата с национално значение

Продължава изграждането на 45-метровата Skywaves на бул. "България" и Околовръстен път в София

Продължава изграждането на 45-метровата Skywaves на бул. "България" и Околовръстен път в София

Най-горното ниво ще води към малка VIP зала със защитена от шум и вятър открита тераса, разкриваща панорамна гледка във всички посоки

До средата на август ще завърши строителството на детската градина в МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ-ИЗТОК в София

До средата на август ще завърши строителството на детската градина в МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ-ИЗТОК в София

Дотогава се очаква да бъде завършена и улица „Флора“, за да има достъп до новата градина

Откриха обновения парк при пл. ВЪЗРАЖДАНЕ в кв. Каменица във Велинград

Откриха обновения парк при пл. ВЪЗРАЖДАНЕ в кв. Каменица във Велинград

Той беше променен в рамките на три месеца по проект на ОП „Региони в растеж“ с европейско финансиране и средства от националния бюджет