Започва работа по граничния пункт „Клепало“

122

Предстои Смесената експертна комисия да изработи вътрешни правила за работа, да стартира техническата подготовка на проекта, така че да получи заделеното европейско финансиране, да се изработят общи устройствени планове и да стартират отчуждителни процедури за трасето


Снимка: ПИРИН НЮЗ

„23 години ни делят от подписването на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Северна Македония през 1999 г., в която е предвидено изграждането на граничен контролно-пропускателен пункт „Клепало“ между двете страни. Ангажиментът на правителството днес е ясно изразен и той e да започне максимално бързо работата по изграждането на граничния пункт“. С тези думи заместник-министърът на регионалното развитие и съпредседател от българска страна Деляна Иванова откри работната среща на Смесената експертна комисия в София днес. От македонска страна съпредседател е Зоран Попов, държавен секретар в Министерството на външните работи.

Предвижда се новият ГКПП да свързва община Струмяни, Благоевградска област и община Берово в Република Северна Македония. Експертите на двете страни имат за задача да определят основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура, постройките, видовете товари, режима на функциониране, правните и нормативни въпроси.
„От нашата работа се очаква да определим основните характеристики на бъдещия граничен пункт, така че да има здрава основа, ясни параметри и срокове на изпълнението на проекта. Важно е да предвидим нуждите поне за десетилетие напред и да помислим за хората в региона, които търсят устойчиви решения, съобразени с всички законови изисквания“, коментира зам.-министър Иванова.

От своя страна съпредседателят Зоран Попов посочи, че проектът е в интерес и на двете страни. „Винаги сме били отворени за диалог, вярвам, че и сега ще е така – не заради европейската перспектива, не заради Европа, а заради нас. Трябва да го направим за доброто на двете страни“, каза в обръщението си той.

Предстои Смесената експертна комисия в кратък срок да изработи свои вътрешни правила за работа, да стартира техническата подготовка на проекта, така, че да получи заделеното европейско финансиране, да се изработят общи устройствени планове, да стартират отчуждителни процедури за трасето.

9,3 млн. лв. са предвидените средства за изграждане на ГКПП „Клепало“. Те са заделени в Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония за периода 2021-2027 г.

Водещият мотив за ускореното изграждане на новия пункт е необходимостта от укрепване на регионалната свързаност, улесняване на нарастващия трафик на хора и стоки между двете страни и отключване на икономическия потенциал в пограничния регион. Преминаването през „Клепало“ ще спестява разстояние и време и ще окаже благоприятни ефекти на околната среда с намаляване на концентрацията на вредни емисии.

С две свои решения през март тази година Министерският съвет определи членовете на смесената комисия от българската страна и посочи областния управител на Благоевград да възлага проектирането и изграждането на пункта.
В Смесената комисия са включени представители на: МРРБ, МВР, МВнР, Агенция „Митници“, Министерство на транспорта, Дирекция „Граничен контрол“, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция по геодезия, картография и кадастър, Областна администрация Благоевград и Община Струмяни.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България