Арх. Зарко Узунов получи награда за галерия "УниАрт"

6976
Отличието от Столична община е за постижения в областта на културата.

Церемонията по връчването на наградите по случай Деня на София се проведе вчера вечерта в Народен театър "Иван Вазов".

 

Композиторът и джаз музикант Милчо Левиев получи специалната награда за цялостно творчество. Победителят в област "Литература" тази година е Георги Господинов за книгата му "Физика на тъгата", издадена от издателство "Жанет 45". Камерният ансамбъл "Софийски солисти" получи наградата в област "Музика", а в областта "Изобразително изкуство" - Софийската градска художествена галерия за творческите проекти, които е реализирала през сезон 2011/12 години.


Даниела Олег Ляхова получи наградата в област "Театър" за сценографията на спектаклите "Рицар на светия дух" в Народния театър и на "Завръщане във Витенберг" в театрална работилница "Сфумато", списание "Светове" стана носител на наградата в област "Журналистика" за публикуването на дебютни културни проекти.


Награда в област "Кино" не беше присъдена.

 

Наградите във всички категории носят по 2000 лева на притежателя им, както и грамота. Специалната награда е под формата на статуетка - реплика на паметника на Св. София, изработена от Георги Чапкънов и пет хиляди лева.

 

Единствената по рода си университетска галерия отвори врати в Нов български университет (НБУ) през май тази година. Галерията UniArt е построена по проект на арх. Зарко Узунов, преподавател в университета. Новото галерийно пространство е от национално значение заради високата артистична стойност на представените творби. Симбиозата между галерия, театър, учебен музей и център по изкуствата, всички част от кампуса на Нов български университет, създава в него специфично културно пространство, което допълнително допринася за качеството на учебния процес. В галерията се организират събития с образователен характер, работа със студенти и ученици, камерни концерти, лекции, семинари и др.    

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: UniArt Фейсбук

Редактор: Ема Димитрова