„Баумит“ обяви победителите в конкурса "Фасада на годината 2020-2021"

257

В състезанието участваха 75 проекта, изпълнени с материали на фирмата и разделени в шест категории


Осемчленно жури, съставено от водещи архитекти от различните региони на България, избра първо, второ и трето място във всяка една от категориите. Журито оцени самостоятелно всеки един обект, а на заключителна онлайн среща обсъди финалистите. Архитектът, строителят и инвеститорът на всеки спечелил първо, второ или трето място обект ще получи почетна статуетка и грамота. Съгласно условията на конкурса паричната награда ще бъде връчена на заявителя. Освен това през целия месец ноември публиката можеше да подкрепи своя фаворит в страницата на конкурса. Така публичният вот излъчи също свои любимици във всяка една категория.  

Победител в категория "Еднофамилни къщи - ново строителство" е семейна къща в кв. "Остромила" в Пловдив с проектант арх. Георги Кафелов. Инвеститор и изпълнител е фирма "М Арт Билдинг" ЕООД. Интересната форма в комбинация с Баумит бяла силикатна мазилка и ръждива ламарина събра най-много гласове на журито. Същата фасада завоюва и наградата "Фаворит на публиката" в тази категория.

На второ място беше отличена еднофамилна къща в Етрополе с проектант арх. Данаил Едрев, а трето място е за еднофамилна къща на Фондация за научни изследвания в София с проектант арх. Жени Манчева.

В най-оспорваната категория "Жилищни сгради – ново строителство" обект "Атлантис Атмосфера“ на ул. „Манастирска“ 15 в Бургас спечели първо място. Проектантите арх. Милица Петрова и арх. Асен Игнатов не за първи път впечатляват с елегантност на визията. Проектът им "Атлантис Резиденс Парк" беше сред 6-те финалисти в международния конкурс "Лайф Челиндж 2020". Инвеститор отново е фирма "Атлантис България Холдинг" АД, а изпълнител - "Атлантис Атмосфера" ЕООД.

Второ място бе присъдено на White House в кв. "Горубляне" в София на арх. Янита Тарабанова, а на трето място е "Монтевидео Апартмънтс“ в кв. "Овча купел" в столицата на арх. Галина Стоянова-Моллова и арх. Марин Моллов.

В тази категория за "Фаворит на публиката" бе отличен Home Residence Sofia с проектант арх. Крум Сергеев.

Най-добрият проект в категория "Нежилищни сгради – ново строителство" е "Кабаре "Лотос“ във Варна с проектанти арх. Георги Бачев и арх. Добринка Петкова от "Архис Проект" ООД. Инвеститор е фирма "Лотос Премиум" ООД, а изпълнител – "Симплекс Строй" ЕООД.

Журито присъди второ място за хотел "Петте елемента“ в Сапарева баня на арх. Борислав Богданов, а трето място отреди за хотел "Романс Фемили“ в кк „Св. Св. Константин и Елена" на арх. Недко Георгиев и арх. Анна Хараламбиева.

Публиката предпочете логистичен и офис център „Ботевградско" в София с проектант проф. д-р арх. Калин Тихолов, доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев, който събра и най-много поддръжници – 1 096 гласа от подадените над 21 000.

Статуетка за първо място в категория "Термично саниране" получи офис сграда на ул. „Александровска“ в Бургас. Изпълнител е фирма „Алпизо" ЕООД, а инвеститор и заявител е "Ти Ви хотел" ООД. Тази фасада спечели и отличието "Фаворит на публиката" в категорията.

Второ място е за жилищна сграда на ул. „Пейо Яворов“ в Бургас – отново с инвеститор и заявител "Ти Ви хотел" ООД, а трето място е за санираната с Баумит интегрирана топлоизолационна система Дуплекс и силикатна мазилка сграда със смесено предназначение на бул. "България" 20а в Смолян.

Една от емблематичните стари сгради на Пловдив - Градска художествена галерия, е победителят в категория "Реновиране на исторически сгради". С реставрацията на проекта на арх. Йосиф Шнитер от 1881 г. се заемат арх. Петко Костадинов, арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева и арх. Ангел Чуруков. Инвеститор е „Арко тийм“ ООД, а изпълнението е възложено на фирма „Николай ОМ“ ЕООД.

На второ място се класира хотел "Сплендид" в Плевен с арх. Ирена Христова-Дончева. Трето място бе отредено на училищен корпус към 43 ОУ „Христо Смирненски“ в София с проектанти арх. Димчо Тилев, арх. Владимир Митов и арх. Борис Захариев. Училището спечели и гласовете на публиката в тази категория.

Печелившият обект в категория "Вдъхновени от структурата" е Artistic House III в София. Проектът на арх. Багряна Тотева-Бачева и арх. Георги Бачев от АРХ.БГ е и "Фаворит на публиката". Инвеститор и изпълнител е фирма "Рашидов Кънстракшън Къмпани" ООД.

С креативната си визия „травертин“ жилищна сграда "Борис" в София на арх. Василка Бахчеванска спечели второто място. Визия "дърво и мазилка" Баумит КреативТоп с боя Лазур е използвана на фасадата на жилищен комплекс на ул. „Бдин“ 14 в Сливен с проектант арх. Димитрина Генчева, преборила се за трето място в категорията.

Наградите в конкурса бяха определени от жури в състав:

Председател:

Арх. Димитър Ахрянов – член на журито в международния конкурс на Баумит „Life Challenge“ 2022

Членове:

Арх. Атанас Танков – управител на „Танков архитекти“ ООД
Арх. Габриела Джамбазова – управител на „Арт Ню Вижън“ ООД
Арх. Димитър Стоев – главен архитект на Община Минерални бани
Арх. Ивайло Кирилов – управител на „Студио Каса“ ООД
Арх. Мартин Шекеров – проектант в „Шекеров“ ЕООД
Арх. Стефан Гевренов – управител на „Студио Мото“ ООД
Николай Бъчваров – управител на „Баумит България“ ЕООД

Всички спечелили награди от журито в конкурса "Фасада на годината" ще вземат участие и в международния конкурс "Лайф Челиндж 2022". Освен тях във всяка категория журито номинира за участие в „Лайф Челиндж 2022“ и още по три обекта. Общо 34 български фасади ще представят България и ще се надпреварват за престижното отличие, което ще бъде връчено на 19 май 2022 година във Валенсия, Испания. Повече за отличените фасади можете да видите тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Тази година тя е насочила вниманието си към терените, които още не са уредени, но от страна на гражданите има желание за тяхното благоустройство и поддръжка

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Семестърът е седмият в образователната програма Panda Labs на природозащитната организация и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност" с проекта си "Паркът" (Concrete to Culture)

Траур за старши партньор Томас Й. Хьорман

Траур за старши партньор Томас Й. Хьорман

Той беше трето поколение управител на семейната компания Hörmann, която под негово ръководство се разви до производител на врати от световен мащаб, при което запази здравите корени в Щайнхаген, Източна Вестфалия

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предвижда се изработване на макети и прототип за тактилни маркери, предназначени за вграждане в тротоарните и пътни настилки

Hörmann предлага врати на атрактивни промоционални цени в рамките на годишната Европейска акция 2024

Hörmann предлага врати на атрактивни промоционални цени в рамките на годишната Европейска акция 2024

Продуктите в акцията са 100% въглеродно неутрални и впечатляват с висок стандарт за безопасност