Държавни институции набелязаха план за действие за ремонта на язовир "Огоста"

88

Има изготвен проект и разрешение за строеж, което изтича през април догодина


Снимка: meteobalkans.com

Вчера министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заедно с представители на всички отговорни държавни институции, набелязаха спешни мерки за ремонт на язовир „Огоста“. В срещата участваха представители на Държавната консолидационна компания (ДКК), „Напоителни системи“ ЕАД, на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), „Монтажи“ ЕАД, експерти и инженери.

На срещата всички се обединиха около необходимостта от спешен ремонт на язовира, така че да бъде минимизиран риска за населението от възможно преливане. До края на другата седмица ще бъде прехвърлен един екземпляр от документацията за ремонта от ДКК към Министерството на земеделието и храните, който е собственик на язовир „Огоста“, а до месец трябва бъде обявена обществена поръчка по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител.

„След извършена проверка бе установено, че разрешителното за строеж на язовир „Огоста“ изтича през април 2025 г. Необходимо е бързо да задвижим документално процедурата между институциите, така че да имаме ясен план за ремонта на язовира“, посочи икономическият министър Богдан Богданов.

„През годините ремонтът на язовир „Огоста“ не е бил приоритизиран, а парите са изхарчени“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. По неговите думи са необходими спешни действия, така че да бъде намален риска от възможни аварийни ситуации.

На срещата бяха обсъдени още възможностите за осигуряване на частичен финансов ресурс за ремонта на язовира, като по предварителни разчети ще са необходими около 10 млн. лева.

Акцент по време на срещата бе поставен и върху определянето на това за какво ще бъде използван язовирът. В тази връзка Министерството на земеделието и храните е започнало процедура за анализ и оценка на язовирната стена.

Това е втората среща, която се провежда по темата в Министерството на икономиката и индустрията. Припомняме, че преди месец експертите набелязаха конкретни стъпки при ремонта, които трябва да бъдат предприети. Според тях трябва да се започне с ремонт на водния откос на стената. Сред другите спешни дейности са ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени предписания от ДАМТН.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата